Kamerás megfigyelés biztonsággal, avagy CCTV kamera, ahogy a szakma nevezi!

Napjainkban egyre kevésbé beszélhetünk közbiztonságról, ami elkerülhetetlené teszi, hogy már ne csak a cégek, hanem a magánszemélyek is minél többet megpróbáljanak tenni ingatlanjuk, értékeik és családjuk védelmének érdekében. Ezért nem csak a riasztórendszerek kiépítésére van egyre nagyobb igény, hanem már a kamerás megfigyelésnek is.

A vagyonvédelmi cégek kínálatában a riasztórendszerek mellett a CCTV kamera rendszerek (kamerás megfigyelők) is elérhető áron megtalálhatóak már a szolgáltatások között, illetve az elmúlt időszakban bekövetkezett robbanásszerű technikai fejlődésnek köszönhetően a gyártók is igen komoly versenyben állnak egymással, így jelentős akciókkal adják a már „kifutó”-nak számító eszközeiket a kereskedők részére.

A CCTV kamera fogalma, jelentése

Bár már a szakmában is egyre kevesebben használják a kamerás megfigyelésnek a hivatalos megnevezését, de érdemes azért tudni, hogy a vagyonvédelemhez, biztonságtechnikához kapcsolódó kamerás rendszert, hivatalosan CCTV kamera rendszert az angol nevének a rövidítéséből származó (Clossed Circuits Television) zárt-láncú biztonsági kamerákat összekapcsoló megfigyelőrendszert jelenti, mely televízión/monitoron tekinthető vissza, anélkül hogy külső szemlélő hozzáférhetne. A CCTV kamera rendszer esetén egyszerre több kamera is kapcsolható ugyanazon rögzítőre és ebből kifolyólag több terület egyidejű megfigyelését teszi lehetővé ugyanazon a monitoron akár egy osztott képernyőn keresztül.

CCTV kamera megoldások

A CCTV kamera rendszeren belül nem csak egyféle rendszerről beszélhetünk. Legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről vagy a kettő kombinációjáról már egy rendszeren belül is megoldást jelenthet a felhasználók részére, hogy az ingatlanjuk, üzletük, vagy cégük belső-külső területén történő mozgásokat szemmel tarthassák, valamint egy esetleges behatolás vagy bűncselekmény elkövetésének az eseményeit rögzítse és amennyiben szükséges bizonyítékként felhasználja az elkövető személye ellen. Ma már egyre több településen kiépítésre kerülnek a térfigyelő rendszerek, amik a közbiztonság javítását szolgálják, ezek a kamerás megfigyelőrendszerek is ugyanúgy a biztonságtechnikában alkalmazott CCTV kamera alá sorolhatóak.

CCTV kamera típusai

Típus tekintetében már igen bőséges a választék. A hagyományos analóg rendszertől indulva a modern és mára már minden szükséges igényt kielégítő IP és HD-SDI kamerás megfigyelőrendszerig egész bő választékkal állnak ügyfeleik rendelkezésére a vagyonvédelemmel, biztonságtechnikával foglalkozó cégek. Ezen belül is vannak olyan megoldások, melyek a speciális igényeket is kielégítik. Ilyenek például a rejtett kamerás megfigyelés, a rendszám felismerés és az őrjáratozást kiváltó és helyettesítő magas zoomolási lehetőséget biztosító, forgatható speed dóm kamera.