Wifis kamera használjuk vagy sem vagyonvédelemre?

A biztonságtechnikában, vagyonvédelemben egyre inkább kezdenek elterjedni a kültéri-, beltéri megfigyelőrendszerek. Otthonunk, üzletünk védelménél már nem csak a riasztórendszer jelenthet megoldást. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a biztonsági kamera is a felhasználók körében. Ennek számos oka van. Egyrészt mind jobb minőségű, magas felbontású eszközök kerülnek piacra, különböző technológiával. Ilyenek a digitális HD, full HD kamerák, wifis kamera és rejtett kamera megoldások. Másrészt a kiépítési költségek is kedvezőbben alakultak az utóbbi években. Azonban nagy kérdés, hogy milyen a megfelelő biztonsági kamera?

Amikor biztonsági megfigyelő rendszert építünk ki az ingatlanban felmerül a kérdés, hogy milyen kamerák lennének megfelelőek. Ha az ingatlan frissen felújított természetes, hogy nem szeretnénk vezetékekkel rombolni az összképet. Ilyenkor inkább esik a választásunk a wifis kamera rendszerre. De vajon ez tényleg jó választás? Sajnos nem minden esetben mondható ez el. Vannak helyek, ahol egy wifis kamera nem képes vagyonvédelmi feladatot ellátni.

Mit érdemes tudni a wifis kamera eszközökről?

A kereskedésekben gyakran találhatunk olyan akciókat, és reklámokat ahol wifis kamera eszközöket kínálnak. Ezek a reklámok igen csalogatóak és kecsegtetőek. Hiszen gyors és esztétikus vezeték nélküli kiépítést ígérnek. Nem beszélve a költségek csökkentéséről. De sajnos ez nem minden esetben igaz. S mint mindennek ezért a wifis kamera eszközöknek is vannak árnyoldalai. Amit viszont gyakran elfelejtenek megemlíteni a kereskedésben. Ezért érdemes ezekre előre rákérdeznünk vásárlás előtt, vagy pedig tájékozódni akár az interneten.

A jó tulajdonságok mellett ezért ejtsünk szót a kevésbé jó, gyakran csak a vásárlás után jelentkező kellemetlenekről is.

  • Vezeték nélküliség: A wifis kamera rendszereknél valóban nincs szükség a felvételek továbbításához UTP, vagy koax kábelre. Azonban a kamera folyamatos működéséhez elengedhetetlen a 220V tápellátás biztosítása. Ehhez viszont ha még rövid távon is, de vezetékezés szükséges.
  • Stabilitás: Mivel ezek a kamerák rádiós jelen keresztül kommunikálnak a rögzítővel, gyakran előfordulhat jelvesztés, jelzavar. Mivel a jelerősséget nagyban befolyásolhatják a falak (tégla, beton, vas) mennyisége és vastagsága. Ez a tapasztalatok alapján gyakran akadozó jelátvitelt okozhat a rendszerben. Ez különösen érvényes belső használat esetén. Így nem szabad teljes mértékben megbízni a leírásban olvasható 50-100 méteres távolságban.
  • Költséghatékonyság: Ez az állítás igaz lehet olyan külső területeken, ahol nagy távolságokat kell egy nagyobb területen áthidalni. Hiszen itt valóban költséget takaríthatunk meg egy wifis kamera rendszerrel a nagy mennyiségű és munkadíjú kábelezésen. Azonban egy családi ház, lakás vagy üzlet esetén már koránt sincs így. Egy 4 kamerás beltéri vagy kültéri kamera esetén, melyek az ingatlan homlokzati falaira kerül felszerelésre. Mivel egy profi és megbízható működésű wifis rendszer lényegesen drágább, mint a hasonló minőséggel rendelkező vezetékes megfigyelő.