Digitális kamera: tökéletes megfigyelés kedvező áron

Mit jelent ma a tökéletes megfigyelés? Elsősorban mindenképp a részletgazdag és éles képminőségű visszanézési lehetőséget. Amelynek segítségével nem csak az eseményekről tájékozódhatunk, hanem a résztvevő személyek kilétéről is. Kültéri térfigyelés esetén pedig igaz ez a gépjárművekre is. Mindez ma már a digitális kamera rendszereknek köszönhetően kedvező áron elérhetővé is vált. Cégeknek, magánszemélyeknek egyaránt.

Digitális kamera, új korszak kezdete a vagyonvédelemben

A biztonságtechnika területen a kamerás megfigyelőrendszerek nem oly régen kezdtek elterjedni nagyobb számban. Ennek több okát is megtalálhatjuk. Az egyik ilyen ok, a kezdeti analóg rendszerek felvételeinek rossz képminősége. A 400-700 TVsor felbontásig rendelkező kameráknál mindenképp „kockásodással” kellett számolni a felhasználónak. A másik pedig a magas kiépítési ár. Azonban a technológia fejlesztéseknek köszönhetően a rossz, értékelhetetlen képminőség már a múlté. A digitális kamera rendszerek ma már több (1-3) Megapixel képfelbontással rendelkeznek. Mely elérhetővé tette a felhasználók számára az arcfelismerést és a bizonyíthatóságot.

Gyakran hallhattuk még a közelmúltban is, hogy a biztonsági kamera felvételeit nem tudják felhasználni a bíróságon. Ennek az oka pedig az elkövető személyazonosításának bizonytalansága. Szemben a digitális kamera rendszerekkel a régebbi kamerák képei bizony hagytak maguk után kívánnivalót. Az alacsony képfelbontás miatt rosszul vagy egyáltalán nem lehetett egy rögzített felvétel képét értékelhetően kinagyítani. Persze már akkor is mindannyian olyan tökéletes megfigyelőrendszert szerettünk volna, mint amilyeneket a filmekben láthattunk. Ma a modern biztonsági megfigyelő digitális kamera eszközeivel ez már megvalósíthatóvá vált.

Mitől más a digitális kamera?

Felépítés tekintetében teljesen ugyanúgy néz ki mint a hagyományos analóg kamera. Van egy külső burkolat, optika, valamint az elektronikus panel. S máris megtaláltuk a lényeges különbséget, mely nem a burkolatban, nem is az optikában, hanem a belső „agyban” elektronikában rejlik. A digitális kamera esetén már egy olyan rendszer kerül beépítésre, mely képes egy nagyobb felbontásban továbbítani a videojelet. S teszi ezt tömörítés nélkül. Míg az analóg kamera esetén közvetlenül a kamera képét nézve szép képet láthatunk. Már a rögzítő oldalon mindez a tömörítés miatt képromlást eredményez.

Digitális kamera típusok

A digitális kamera rendszeren belül is megkülönböztethetünk különböző típust. Az egyik csoportosítás a felbontás szerinti HD (720p) és full HD (1080p) rendszer. Bár szabad szemmel nem nagyon érzékeljük a különbséget. Azonban egy felvétel ráközelítésénél, ki nagyításánál már a full HD kamera esetén élesebb, részletesebb képet kapunk.

A másik csoportosítás viszont a technológiát jelenti. Ezen belül megkülönböztetünk HD-SDI rendszereket, bár ezek a magas gyártási költségek miatt elég drágán elérhetőek. Valamint HD-TVI, AHD és IP kamerás megfigyelőket. Kedvező áruk miatt igen népszerűvé váltak a felhasználók körében.