Kültéri mozgásérzékelő a megelőző biztonsági eszköz

Mindannyiunk számára fontos a biztonság. Ép ezért próbálunk megoldást keresni otthonunk, ingatlanunk védelmének kialakítására. Sokan talán pont ezért választják az elektronikus védelmi rendszereket. Ezek közül elsősorban a riasztórendszerek és a kamerás megfigyelők élveznek elsőbbséget a felhasználók körében. Bár a gyakoribb megoldás a beltéri védelem riasztórendszer esetén. De egyre inkább keresett lett a kültéri mozgásérzékelő eszközzel felszerelt védelmi rendszer is.

Kültéri mozgásérzékelő feladata

Ma már a riasztórendszerek mellé egyre gyakrabban csatlakoztatnak kültéri eszközöket. Ilyen lehet a mozgásérzékelő, valamint az infra sorompó. Ezen érzékelőknek a feladata a hívatlan behatolók észlelése, valamint az illetékesek riasztása. Természetesen mint a belső érzékelőknél itt is szükséges egy riasztóközpont, mivel önálló működésre az eszközök nem képesek.

Hova ajánlott kültéri mozgásérzékelő felszerelése?

Olyan területeken, ahol nem csak a ingatlanon belüli értékek védelme a fontos, hanem a kültéren elhelyezkedők is. Ilyen lehet egy autókereskedés udvara, vagy mezőgazdasági, ipari terület, ahol értékesebb gépjárművek, munkagépek találhatók. Természetesen magáningatlanok külső védelmére is kiépíthetőek, de amivel számolhatunk az a megemelkedett anyagköltségek. Távolságok függvényében azonban érdemes azon elgondolkodni, hogy a kültéri mozgásérzékelő, vagy az infra sorompós védelem a jobb megoldás.

Jellemzően nagyobb területeknél, ahol több 10 méteres távolságot kell riasztórendszerrel levédeni az infra sorompó használatát javasolják szolgáltatók. Azonban, vannak olyan kisebbnek számító területek (udvar, parkoló), amelyeknél elegendő a kültéri mozgásérzékelő elhelyezése is.

Hova nem ajánlott a kültéri mozgásérzékelő elhelyezése?

Bár kevesen tudják, de vannak olyan területek, ahol a kültéri védelem kialakítását inkább nem javasolják a szolgáltatók. A gyakori téves riasztások miatt kerülendő ezen eszközök elhelyezése az alábbi helyeken. Olyan helyen, ahol nincs lekerítve az adott védeni kívánt terület és bárki szabadon átjárhat. Legyen az akár ember, vagy állat mozgásával gyakori riasztást eredményezhet. Azokon a területeken sem javasolt a használata, ahol sűrű, gyorsan növő növényzet található az infrasorompó, vagy kültéri mozgásérzékelő sugarában. Ugyanis ezek egy nagyobb szél esetén mozgásukkal szintén könnyen okozhatnak téves riasztásokat.

Kültéri mozgásérzékelő jellemző tulajdonságai

Távolság érzékelésük 12-17 méterig tehető (erős szembe napfény jelentősen befolyásolhatja az adott távolságot). Jellemzően dual érzékeléssel működik: mozgás és mikrohullám. Mely lehetővé teszi, hogy kisállatok környezetében is alkalmazhassuk. 90°-os látószöggel rendelkezik, így nagyobb területet tud figyelni. Időjárásálló burkolattal van ellátva, mely megvédi az elektronikát a környezeti hatások ellen (eső, por, erős napsugárzás. A kültéri mozgásérzékelő hőmérséklet működési tartománya a -25 és + 60°C közé datálható. Oszlopon, homlokzaton elhelyezhető. Szerelési magassága 2-2,5 méter.