Vízálló kamera, amivel zivatarban is védelmet kapunk

A kültéren alkalmazott vagyonvédelmi rendszerekkel kapcsolatosan természetes elvárás, hogy hosszú távú működést biztosítsanak. Nincs ez másként a biztonsági megfigyelőrendszereknél sem. Ezért a gyártók speciálisan erre a célra kifejlesztették a vízálló kamera eszközöket. Ma már számtalan helyen találhatunk olyan hirdetéseket, melyek vízálló kamera eszközöket kínálnak. Ezek között azért érdemes különbséget tenni. A sportolás, búvárkodás céljára kifejlesztett kamerák egészen más felépítésűek, mint a vagyonvédelemre szánt eszközök. Míg a sport kamerák esetén elmondhatjuk azt, hogy bátran használhatjuk búvárkodás közben is hosszabb ideig. A kültéri megfigyelő kamerák esetén a vízállóság inkább csak az esővel szembeni ellenállást jelenti. De hát ki is akarna víz alatti biztonsági megfigyelést.

Vízálló kamera a biztonsági megfigyelésnél

Kültéri terület figyelés esetén minden tulajdonosnak fontos szempont, hogy az egyszeri beruházás hosszú távú működést nyújtson. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy ezek a kamerák milyen tulajdonsággal rendelkeznek. Hogy a kínált vízálló kamera valóban állja e a vizet könnyen megtudhatjuk. A felszerelt kameráknak a külső időjárási viszonyokkal szemben ellenállást kell nyújtaniuk! Ezért a gyártók olyan burkolatot építenek az optika és elektronika köré, mely védi a belső szerkezetet.

Ezt a speciális biztonságot a megfigyelő rendszereknél az IP66 szabványú védelem nyújtja a vízálló kamera esetén. Ezt a jelölést minden esetben a gyártó feltünteti a biztonsági kamera leírásában. De mit is jelent ez az IP szabvány? Első körben mindenképp érdemes tudni, hogy az IP rövidítés nem a HD felbontású digitális kamerát jelöli a vízálló kamera eszköznél. Hanem a külső burkolat környezeti behatolás elleni védettségi szintjét (Ingress Protection). Hiszen ez a külső burkolat védi meg a belső elektronikát, hogy ne érhesse semmilyen károsodás. A továbbiakban két számmal jelölik az adott eszköz védettségi fokozatát. Az első számjellel jelölik a szilárd (por) elleni védelmet, míg a másodikkal a folyékony (víz) ellenit a vízálló kamera esetén. Minél magasabbak ezek a számok annál inkább ellenálló a burkolat a környezeti behatásokkal szemben.

Vagyonvédelemben a vízálló kamera eszköznél általánosan használt IP66 jelölése

Szilárd tárgyak elleni mechanikus védelem (első szám jelentése)

0: a burkolat nincs semmilyen védelemmel ellátva.
1: Nagy méretű szilárd tárgyak ellen védett (nagyobb mint 50mm)
2: Közepes méretű védelemmel ellátott burkolat (nagyobb mint 12mm)
3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett burkolat jelölése (nagyobb mint 1mm)
4: Apró méretű tárgyak ellen védett (nagyobb mint 1mm)
5: Por ellen védett burkolatot jelölés
6: Teljes mértékben védett a burkolat por ellen

Folyékony, víz elleni védelem (második szám jelentése)

0: a burkolat nincs semmilyen védelemmel ellátva, így az eszköz nem lehet vízálló kamera
1: Kicsapódó víz ellen védett burkolat
2-3-4: Fröccsenő víz ellen védett (a mértéke növekvő számokat tekintve folyamatosan emelkedő)
5: Kisebb nyomású vízsugár ellen védett burkolatot jelöl
6: Nagyobb vízsugár és rövid ideig tartó vízbemártás ellen védett burkolatot jelöl
7: Maximum 30 percig, legfeljebb 1m mélységig ellenáll a burkolat a vízzel szemben.
8: 1 méternél mélyebben is, folyamatosan használható és működtethető kamerákat jelöli.