Videókamerák a vagyon védelmében!

Amikor videókamerákról beszélünk a leggyakrabban azok a kézi kamerák jutnak az eszünkbe, melyekkel fontosabb eseményeket (ünnepeket, családi eseményeket, nyaralás emlékeit) örökíthetünk meg, és szabadon hordhatjuk magunkkal bármerre is járunk. Manapság már szinte az okostelefonokban megtalálható kamerák is előbb jutnak ilyen esetben az eszünkbe, mint a biztonságtechnikában használatos kamerás megfigyelőrendszerek eszközei. Pedig érdemes tudni, hogy ezeket az eszközöket is ép úgy magába foglalja ez az átfogó név, mint a kézi kedvenceinket.

Igaz ezekkel a videókamerákkal is képesek vagyunk olyan történéseket rögzíteni, melyek később hasznos segítséget tudnak nyújtani egy-egy bűncselekmény elkövetőjének az elfogásában és leleplezésében, bár igen ritkán fordul elő, hogy ép valaki jókor és jó helyen rögzítené a felvételeket.

Ám van lehetőség arra, hogy az otthonunkban, vagy egyéb ingatlanunkban található vagyontárgyainkat akkor is óvjuk az illetéktelenektől, ha ép mi kézi kameránkkal máshol tartózkodunk és más eseményeket örökítünk meg az utókornak.

A biztonságtechnikai videókamerák többféle módon is csoportosíthatók. Egyrészt rendszerezhetjük felhasználásuk szerint, másrészt pedig típus szerint.

A videókamerák felhasználás szerinti rendszerezése esetén beszélhetünk:

– Kültéri kamerás megfigyelés: Ebben az esetben speciális – kültéri időjárásnak megfelelően ellátott burkolattal rendelkező – kamerákról beszélhetünk. Jellemzően boksz, vagy kompakt kivitelben találhatóak meg a kereskedelemben, vagy a vagyonvédelmi szolgáltatók kínálatában. Ezek a kamerák képesek már akár éjjel is jó minőségű felvételeket biztosítani, köszönhetően a beépített infra megvilágításnak és szűrő rendszerüknek. A kisebb távolság megfigyelésére alkalmas kamerától, egészen a több tíz méterre ellátó kamerákat megtalálhatjuk a palettán. Vannak speciális, úgymond ipari kamerák, melyek képesek önálló vezérlésre miáltal egy előre beprogramozott módban, akár 360°-ban is képesek körbefordulni, így akár több kamera is helyettesíthető vele.

– Beltéri kamerás megfigyelés: Leginkább a belső környezeti kialakításhoz alkalmazkodva, ezek a videókamerák félgömb alakú, úgynevezett dóm kameraházzal rendelkeznek. Burkolatukat tekintve inkább könnyű, műanyag burkolattal választhatóak, így ezek a kamerák külső megfigyelésre nem is annyira ajánlottak. Távolság tekintetében általánosan az 5-10 m közötti megfigyelésre alkalmasak. Természetesen ebben az esetben is vannak speciális kamerák, melyeket kifejezetten bizonyos célokra alkalmaznak: Pl. nagyobb objektívvel pénztár és pénz figyelésre, vandálbiztos burkolattal, társasházak lépcsőházainak, liftjeinek a figyelésére. Valamint a beltéri kamerák esetén megtalálhatóak még a rejtett videókemerák is, melyek nevükből adódóan is alkalmasak az észrevétlen, rejtett megfigyelésre.

Típust tekintve a legelterjedtebb videókamerák:

– Analóg kamera: a régi hagyományos megfigyelésre támaszkodva, némileg rosszabb képminőségű, de megbízható felvételeket készítő olcsó és középkategóriás rendszerek eszközeit tartalmazza.

– IP kamera: Pár éve elterjedt, kiváló, akár HD (720p) vagy FULL-HD (1080p) felbontással rendelkező rendszerek, melyek kifejezetten a hálózati működésre épülnek. Ár tekintetében a középkategóriás, jó minőségű rendszerek közé sorolhatóak.

– HD-SDI kamera: Napjainkban egyre inkább kedvelt, és elterjedő kamerás megfigyelőrendszerek tartozékai. Megbízható, folyamatos működésének és nagy képfelbontású kiváló minőségének köszönhetően egyre többen választják az ingatlan és vagyonvédelem területén ezeket a rendszereket, amennyiben hosszabb távban gondolkodnak egy kiváló védelmi rendszer kiépítésében. A régi hagyományos analóg rendszerek cseréje esetén, akár a meglévő koax kábeles hálózat felhasználásával egyszerű, és gyors kiépítést biztosít.