Jelenleg egyre nagyobb szerepet kap a lakásriasztó mellett a 24 órás távfelügyelet A háztartásokban egyre inkább szükséges lakberendezési eszközzé kezd válni a riasztórendszer Az ingatlanok többsége már el van látva biztonsági rendszerrel, ám a 24 órás riasztó távfelügyeleti szolgáltatás elterjedése még nem rég kezdődött csak el, lassan az ingatlan tulajdonosai belátják, hogy a maximális biztonsághoz elengedhetetlen a folyamatos 24 órás felügyelet is, melynek a legmegbízhatóbb megjelenése a riasztó távfelügyeleti átjelzése.

A biztonság első és legfontosabb lépése az odafigyelés, hogy vagyontárgyainkat ne tudják könnyűszerrel kisajátítani illetéktelen személyek. Ennek alapja az ajánlott mechanikus védelem (biztonsági ajtók, zárható nyílászárók és hevederzárak). Ezt a védelmet növelhetjük az elektronikus védelmi rendszerek kialakításával az ingatlanban, mint beltéri és kültéri riasztórendszer. Azonban a komplex védelemhez szükséges, hogy a lakásriasztót egy erre specializálódott szolgáltató felé átjeleztessük, így elkerülhető, hogy a behatolási kísérlet alkalmával, ne történjen semmiféle intézkedés.

Riasztó távfelügyelet

A szakszerűen kiépített lakásriasztó esetén az összes jelzés egy központi gépre fut be, ahol 0-24 órában egyfolytában figyelik a lakásriasztó által küldött jelzéseket. Ha bármelyik érzékelőről riasztás, vagy szabotázs jelzés érkezik, az ügyeletes egyből értesíti az ingatlan tulajdonosát, valamint kivonulójárőr szolgáltatás igénybevétele esetén a járőrt is az ingatlanhoz irányítja.

A riasztó távfelügyeleti átjelzést napjainkban inkább GSM/GPRS modulos átjelzéssel biztosítják a szolgáltatók. Mivel az ilyen átjelzési mód nehezen vagy leginkább egyáltalán nem szabotálható, összevetve a régebbi vezetékes telefonos átjelzés kábel vágásával.

A riasztó távfelügyelet másik nagy előnye, hogy a rendszer megfelelő működését minimum napi egy tesztjelzéssel ellenőrzik, de még gyakoribb a 4 óránkénti ellenőrzés. Ez gondoskodik, mind az ingatlan tulajdonos részére, mind a szolgáltató számára, hogy ne fordulhasson elő, hogy egy esetleges betörés esetén semmilyen intézkedés ne történjen.

Természetesen amire hasznos odafigyelni a riasztó távfelügyeleti szolgáltatás választásánál, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb havidíjas szolgáltatás lesz az amire szükségünk lesz, ezért érdemes először figyelmet fordítani a szolgáltatók hátterére, illetve ügyfeleinek visszajelzésére.