Vezeték nélküli kamera a közkedvelt mobilis megfigyelő

Ma már egyre több helyen láthatunk az internetes videó megosztó szervereken olyan felvételeket, amit a tulajdonosok vezeték nélküli kamera által rögzítettek. Így elmondható, hogy ezeknek az eszközöknek a népszerűsége ma már nem csak a fiatalabb korosztály körében terjed el, hanem azoknál a személyeknél is, akik valamilyen módon szeretnék a saját tulajdonukat biztonságban tudni.

A vezeték nélküli kamera tökéletes megoldás lehet azokban az esetekben, ha valamilyen behatárolt idejű eseményt szeretnénk rögzíteni, legyen szó egy utazásról, vagy egy sporttevékenység menet közbeni rögzítéséről. Nem egyszer láthattunk már olyan videó felvételt, ahol a gépjárműbe rögzített vezeték nélküli kamera által, olyan esemény, baleset lett rögzítve, aminek tanulság értéke lett a későbbiek folyamán, esetlegesen a hatóságoknak nyújtott segítséget egy-egy baleseti esemény rekonstruálásában, vagy a bizonyítási eljárás során. Köztudott dolog, hogy a szomszédos orosz ajkú országokban nagyon sokan úgy próbálnak pénzhez jutni, hogy a vétlen autósoknak okoznak balesetet és az autós biztosítását próbálják megcsapolni. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy azokban a térségekben már igencsak ritka az a gépjármű, amelyikben ne lenne képrögzítésre alkalmas vezeték nélküli kamera. Vagy vegyük például a nem is oly régen kis hazánkban rögzített és a hatóságok által is közzétett M7-es autópályán történt Lamborghini 336 km/órás száguldozásának. Melyet mára már több mint 9.5 millióan néztek meg az interneten.

Tehát elmondható, hogy ez a vezeték nélküli kamera egy tökéletes megoldás lehet arra, hogy bizonyos ideig tartó eseményeket megfigyeljünk és esetlegesen ez adott időszak alatt történt eseményeket rögzítsük is. De vajon ezek a kamerák megfelelő megoldást tudnak-e nyújtani akkor is, ha egy adott ingatlanban található értéktárgyaink védelméről van szó?!

Vezeték nélküli kamera a biztonságtechnikában és a vagyonvédelemben

Ma már a biztonságtechnika piacán is számos olyan eszközt találhatunk, ami alkalmas lehet az ingatlanunk területén zajló események megfigyelésére és rögzítésére. Ezek között gyakran találhatunk vezeték nélküli kamera eszközöket is, viszont ezek megbízható működésével kapcsolatosan nem árt tudnunk bizonyos dolgokat.

A vezeték nélküli kamera, pont abból kifolyólag, hogy nem csatlakozik semmilyen formában más eszközhöz jellemzően saját akkumulátorról működik, s mint olyan működési ideje behatárolt, amennyiben a rögzítéshez szükséges tápellátás lemerül a továbbiakban újra töltés nélkül nem képes az adott események rögzítésére. Ugyanez elmondható a rögzítésre szolgáló tárhellyel kapcsolatosan is. Jellemzően a vezeték nélküli kamera beépített, saját SD kártyára rögzíti az objektív előtt látott képeket, ezek a tárhelyek még nem rendelkeznek akkora kapacitással, mely lehetővé tenné, hogy egy jó minőségű folyamatos képet akár több napon keresztül képes legyen tárolni anélkül, hogy a régebbi adatokat felül ne írja. Így számolni kell azzal a ténnyel, hogy ha nem mentjük az eseményeket le gyakrabban a memória kártyáról, lényeges információkat tartalmazó felvételeket veszíthetünk el. Nem beszélve arról, hogy míg a mentést végezzük, addig szintén nem történik a kamera oldalon esemény rögzítés.

A másik nagy tévhit a biztonságtechnikában alkalmazott vezeték nélküli kamera esetén, hogy a vezeték nélküliséget összetévesztjük az IP technológiával. Hiszen attól, hogy egy biztonságtechnikában alkalmazott kamera IP módon (HD, Full-HD minőségben) rögzít, még ugyanúgy szükséges a kamera oldalon tápellátásra, mint a hagyományos kamerák esetén.