Emberi természetünkből adódóan mindannyiunkban igényként van jelen a biztonság és a védelem iránti vágy, melyre a ma már közkedvelt GSM riasztó egy tökéletes megoldást nyújthat. Lehetőségeinkhez és igényeinkhez mérten próbálunk a biztonságunk érdekében tenni és különböző védelmi megoldásokkal körül határolni azokat a területeket, ahol mindennapi értékeinket és szeretteinket tudhatjuk. Ilyen területek lehetnek a lakásunk, családi házunk és irodánk. A külső mechanikus védelmi rendszeren kívül, mint nyílás zárók, biztonsági zárak, rácsok, már lehetőségünk van egy másik védelmi kör kialakítására is, mellyel akár még több szabadsághoz is juthatunk, ilyen az elektronikus védelem kialakítása.

Elektronikus védelmi megoldás lehet a riasztórendszer kamerás megfigyelőrendszer, beléptetőrendszer. Ezek közül jelen esetben emeljük most ki a riasztórendszert, abból is a legújabb fejlesztésnek számító GSM riasztó rendszert.

GSM riasztó kialakításának lehetőségei.

A régebbi hagyományos helyi riasztású és telefonvonalon keresztüli átjelzéssel működő lakásriasztókkal szemben, melyek könnyen szabotálhatóak voltak és ezáltal bizonytalanná vált egy esetleges riasztás átjelzése, ma már egyre több ingatlannál történik az átjelzés GSM riasztó rendszer kialakításával.

GSM riasztó kialakítása történhet a hagyományos már kiépített riasztórendszernél is, melyek az előzőekben vagy helyi rendszerként, vagy vezetékes telefonvonalon keresztüli kommunikációval működött. Ebben az esetben a riasztórendszer központjában megtalálható kommunikátorhoz kapcsolódva egy külön álló GSM modul kerül elhelyezésre SIM kártyával, mely lehetővé teszi, hogy az előzetesen kiépített vagyonvédelmi rendszer egy magasabb fokú védelemmel és átjelzéssel biztosítsa az otthonunk védelmét.

A GSM riasztó megtalálható ma már olyan eszközként is, ahol magában a központba alapból beépítésre kerül gyártás során a GSM kommunikátor, így plusz eszköz felszerelése nélkül is lehetőség van az emelt szintű átjelzésre. Ez a GSM riasztó, csak úgy mint a hagyományos rendszerhez csatlakoztatott GSM modulos átjelzésnél a legtöbb esetben alkalmassá teszi a rendszert arra, hogy a 0-24 órás távfelügyelettel és kivonulással foglalkozó szolgáltatók felé kódolt átjelzéssel továbbítsa a rendszer minden egyes jelzését és esetleges hibáját. De GSM riasztó esetén lehetőség van arra is, hogy az csak a tulajdonos által meghatározott mobiltelefonszámokra küldjön SMS értesítést egy-egy esemény alkalmával, vagy pedig hívást kezdeményezzen.

Ma már lehetőség van olyan GSM riasztó kiépítésére is, mely nem csak kifelé történő értesítés küldésére alkalmas, hanem kétirányúan működve, akár magára a GSM riasztó rendszerre küldött SMS-sel, vagy kódolt hívással távolról is ellenőrizhető, valamint ki- és beélesíthető.

A legújabb fejlesztések alapján pedig az okostelefonon keresztüli, mobil applikációval történő távoli vezérlés és ellenőrzés is egyre inkább elterjedőben van.