Riasztórendszer kiépítése a magas fokú biztonságért

Egy kiváló működésű és megbízható riasztórendszer kiépítése a régebbi árakhoz képest ma már nem kell, hogy nagy összegű befektetés jelentsen bárki számára is. Ezért egyre gyakoribbá válik mind magáningatlanok (családi házak, társasházi lakások, nyaralók), telephelyek, üzletek és egyéb helyszínekben található értékek védelménél.

A kezdetekhez képesti mind nagyobb kínálat miatt, legyen szó akár rendszer típusról, vagy kiépítési módozatról egyre többfajta rendszer közül választhatunk már, ezért mindenképp ajánlott inkább szakemberre bízni ezt a feladatot. Legyen ez akár a tervezés, akár a riasztórendszer kiépítése. Amire azonban feltétlenül érdemes odafigyelni, hogy a választott termék függetlenül attól, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer, szabotázs védelemmel ellátott legyen és MABISZ által minősített.

A riasztórendszer kiépítése során plusz lehetőségek is kerülhetnek a rendszerbe az alap védelmi megoldásokon kívül, ilyen lehet például a tűz eseténi füstérzékelő, illetve parapetes fűtés esetén (kazán, fa tüzeléses kályha, konvektor) a szén-monoxid érzékelés. A másik lényeges szempont a riasztórendszer kiépítése során, hogy figyelembe kell venni az adott helyszín adottságait és a végfelhasználó igényeit. Ezek után egy alapos tervezés keretében akár többféleképpen is történhet a rendszer kiépítése.

Riasztórendszer kiépítése történhet vezetékes, vezeték nélküli és hibrid módon.

  • A vezetékes riasztórendszer kiépítése azt jelenti, hogy minden érzékelő eszköz a riasztórendszerben vezetékezéssel kapcsolódik a központi egységhez. Ajánlott egyszerű, vezetékezhető, kábelcsatornázható helyszínen, ahol az esztétikai kép nem a legfontosabb szempont, vagy pedig padlástérben, álmennyezet felett megoldható a kábelek elvezetése. Ajánlott kisebb ingatlanoknál, üzleteknél, lakásoknál vagy olyan területen, ahol nagyobb távolságokat kell kiépíteni.
  • A vezeték nélküli riasztórendszer kiépítése rádiós frekvencián működő eszközöket jelent. Itt már semmit nem kell vezetékezni, kivétel esetleg bizonyos típusoknál a kültéri sziréna, aminek mindenféleképpen kell áramellátás. A Paradox MAGELLAN az egyetlen olyan vezeték nélküli rendszer, aminél a kültéri sziréna vezetékezés nélkül, rádió frekvenciával vezérelve is kiépíthető. Egyszerűség, rendkívüli esztétikusság, és könnyen bővíthetőség jellemzi egy teljesen vezeték nélküli riasztórendszert.
  • A hibrid riasztórendszer kiépítése ugyanúgy történhet, mint az eddigiek, csak annyi különbséggel, hogy itt maga a kezelőpanel, a központi egység és a kültéri sziréna vezetékes de minden más érzékelő rádió frekvencián működik. Tehát elmondható, hogy a vezetékes és a vezeték nélküli rendszerek kombinációjából áll össze egy jól kiépített hibrid vagyonvédelmi rendszer.

Ma már elmondhatjuk, hogy a legtöbb riasztórendszer kiépítése mellé lehet igényelni távfelügyeleti szolgáltatást, amivel tovább fokozható a rendszer által nyújtott biztonsági szint.