Amikor lakásriasztó kiépítése mellett döntünk hosszú távú, megbízható védelmi megoldást szeretnénk. Ezért próbálunk a lehetőségeinkhez képest egy minőségi, stabil rendszert kialakítani az ingatlanunkban. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy, mint más elektronikus berendezési tárgyainknál a riasztórendszernél sem szabad elhanyagolni a rendszeres karbantartást és felülvizsgálatot, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések ez különösen igaz, az akkumulátorokra, melyek biztosítják a folyamatos működését a rendszernek egy áramszünet esetére is.

Ezek a vagyonvédelmi rendszerek is tartalmaznak olyan alkatrészeket, amelyek úgymond elhasználódó eszközök, így bizonyos időközönként a cseréjük szükséges. Ilyen például a riasztó akkumulátor, mely a legtöbbször mind a központi egység tápellátását biztosítja egy esetleges áramszünet esetén, mind pedig a kültéri hangjelző megfelelő működését.

Riasztó akkumulátor

A riasztó akkumulátor csak úgy, mint a személyautók akkumulátora bizonyos ideig képesek csak megfelelően ellátni a feladatukat, ezután mivel gyengül a feszültség szükségessé válik a cseréje. Jellemzően ezeknek az akkumulátoroknak az átlag élettartama 2-3 év, mely nagyban függ attól, hogy mekkora rendszert (hány darab érzékelő található a központon) kell egy esetleges áramszünet esetén működtetnie, illetve milyen gyakran és hosszan kell egy ilyen áramkimaradás esetén biztosítania a tápfeszültség ellátást. Normál esetben egy jól működő, megfelelő feszültséggel rendelkező akkumulátor akár egy 12 órás folyamatos áramszünet esetére is biztosítani tudja a rendszer folyamatos és hiba mentes működését.

Másik élettartam befolyásoló tényező lehet, különösen a kültéri hang-fényjelzők esetén az időjárási viszony. Amennyiben huzamosabb ideig alacsony, vagy mínusz hőmérsékleten kell az akkumulátornak működnie gyorsabban merülhet le, így könnyen okozhat nem várt meglepetést és meghibásodást, akár a hosszabb karácsonyi ünnepek alkalmával is.

Lakásriasztó kiépítése esetén érdemes tehát egy kicsit nagyobb figyelmet fordítani a legalább évenkénti rendszeres karbantartásra és ez mellett az akkumulátorok feszültségének ellenőrzésére.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az akkumulátorban gyengül a feszültség érdemes a mielőbbi cseréről gondoskodni, mielőtt még teljesen lemerülne. Így nem csak egy teljes rendszer leállást előzhetünk meg, hanem azt a kellemetlenséget is, hogy a merülés alkalmával a sziréna folyamatos figyelmeztető hangjelzésével kellemetlenségünk legyen az ingatlan közvetlen környezetében élő szomszédokkal.