Távfelügyelet, amit szükséges megfontolni!

Gyakran, amikor lakásriasztó rendszer telepítésére kerül sor megpróbálják az ingatlan tulajdonosok megszorítani a költségeket, valamint próbálják egyszeri költséggel a teljes biztonsági rendszert megoldani. Ám lényegesnek tartjuk felhívni arra a riasztó tulajdonosok figyelmét, hogy önállóan egy riasztórendszer sem képes hiánytalan biztonságot nyújtani távfelügyelet nélkül, amennyiben csak helyileg jelez.

Persze megérthető, ha a tulajdonos próbál takarékoskodni, de érdemes át gondolni, hogy vajon érdemes-e ezt, egy olyan eszközön végrehajtani, ami a család és az ingóságok biztonságát szolgálja. Az önmagában telepített lakásriasztó is jelez helyileg, mert a kültéri- beltéri hang-fényjelzők megszólalnak behatolás esetén, de ilyenkor a riasztásra csak abban az esetben történik bármilyen intézkedés, ha az ingatlan tulajdonosa, vagy hozzátartozója tájékoztatást kap róla, és saját maga értesíti a hatóságokat, vagy teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Miért érdemes a távfelügyeletet igénybe venni?

A távfelügyelettel ellátott riasztórendszerek esetén, az összes riasztórendszer által generált jelzés a non-stop 24 órás felügyeleti központba érkezik be, ahol annak alapján az ügyeletes diszpécser elvégezi a szükséges intézkedéseket. Jelzi a megadott személynek a riasztás eseményét, kérésére pedig a kivonulójárőrt is a helyszínre küldi (csak kivonuló szolgáltatás igénybevétele esetén), vagy egészségügyi riasztós alkalmával az ingatlan tulajdonos által meghatározott kezelőorvost felhívja és értesíti.

Távfelügyelet esetén mód van nem csak betörés alkalmával lépéseket tenni, hanem tűzriasztás, vagy egészségügyi riasztásnál is igénybe vehető a szolgáltatás, hiszen az állandóan felügyelt riasztónál rögtön történik intézkedés. Sohasem szabad csak a közvetlen szomszédságra és környezetre hagyatkozni, és nem szabad a személyek és vagyontárgyak biztonságát részlegesen megoldani.

Fontos még azt is megfontolni, hogy nagyon sok biztosító kedvezményt nyújt a lakásbiztosítás díjának összegéből, vagy magasabb kártérítési pénzösszeget biztosít, ha a telepített lakásriasztó távfelügyeleti szolgáltatással összekötve üzemel.

Egyúttal nem szabad elfelejteni, hogy a távfelügyelet egy extra szűrőrendszert garantál azzal, hogy a rendszer meghibásodása esetén (legyen szó akár rejtett hibáról, ami nem jár hangjelzéssel a helyszínen) is egyből információt szerezzen erről az ingatlantulajdonos. S mint bármilyen elektronikus berendezésnél a riasztórendszernél is adódhatnak olyan meghibásodások, amelyek a helyes működésre hatással lehetnek.