Az ünnepekben is gondoskodjunk értékeink védelméről riasztórendszerrel!

Bár a rendőrségi statisztikák szerint némileg csökkent az idei évben az ingatlan betörések száma, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ezek a számok éves szintű átlagot mutatnak. Azonban vannak olyan kiemelt időszakok, amikor gyakrabban fordulnak elő illetéktelen behatolások lakásokba. Az egyik ilyen időszak az év végi ünnepek idejére tehető, amikor több időt töltünk rokonoknál, szervezünk közös családi programokat házon kívül és akár az újonnan kapott értékeket (új műszaki berendezéseket) hagyjuk szabadon az otthagyott ingatlanban.

Az illetéktelen behatolók elsősorban azokat az épületeket környékezik meg, ahol nem tartózkodik otthon a tulajdonos, illetve védelmi megoldással (lakás riasztórendszer sincsenek ellátva. A betörés alkalmával mindenképp szükséges valamennyi időt eltölteni az ingatlanban a betörőnek ahhoz, hogy azokat a tárgyakat, értékeket megtalálja, melyeket a későbbiek folyamán pénzé tehet. Természetesen egy riasztórendszer nem képes megakadályozni az ingatlanba történő bejutást, de nagy mértékben csökkentheti azt az időt, melyet szabadon keresgéléssel tölthet a behatoló. Egy jól kiépített beltéri riasztórendszer már a behatolás utáni pillanatokban képes jelezni, az illetéktelen bejutást. Amennyiben pedig kültéri védelem is tartozik a riasztórendszerhez, élesített állapotban már az épületbe való bejutás előtt értesíti a rendszer az ingatlan tulajdonosát, vagy az erre szakosodott távfelügyeleti szolgálatot.

Egyre több helyen már a riasztórendszer mellé a tulajdonosok igénybe veszik a távfelügyeleti szolgáltatást is, mellyel tovább növelhetik a betörő lebukásának és elfogásának esélyét. Hiszen a kivonuló járőrszolgáltatás esetén a riasztó általi jelzésre azonnal történik valamilyen intézkedés, illetve meghatározott időn belül – jellemzően a legtöbb szolgáltató esetén szerződésben vállalt 15 perc – a riasztás helyszínére érkezik a járőr is.

Mint megannyi esetben itt is igaz a mondás, miszerint a megelőzés sosincs későn, hiszen egy riasztórendszerrel felszerelt ingatlan esetén sokkal kisebb a kockázata annak, hogy betörnek, mint más védelemmel el nem látott ingatlanoknál. S ha mégis megtörténik a baj, nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy minél kevesebb időt tud a helyszínen tölteni a behatoló, annál kisebb kárt tud okozni az ingatlanban és vagyontárgyainkban. Ezért akár egy helyileg szirénázó és jelző lakásriasztó akár egy távfelügyeleti szolgáltatással együtt igénybe vett riasztórendszer, már csökkenti a kedvet a nem kívánatos látogatásra.