A megfigyelő rendszerek elterjedésével együtt egyre többféle igény jelenik meg. Ma már egy magáningatlan védelmi rendszereként is normál trend egy kamerás megfigyelés, hiszen a csökkenő beszerzési költségeknek köszönhetően igen jelentős mértékű kedvezményekkel építhető már ki egy jó minőségű biztonsági rendszer. A vezeték nélküli riasztórendszerek elterjedésével egyre több igény jelentkezik a vezeték nélküli kamera kiépítésére is a leendő tulajdonosok körében.

Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha egy megbízható működésű videó rendszert szeretnénk kialakítani otthonunkban, irodánkban vagy cégünk telephelyén nem feltétlenül lesz erre a legjobb megoldás egy vezeték nélküli kamera rendszer.

Bár az ügyfelek igénye egyre inkább az esztétikus kivitelezési módú vezeték nélküli kamera felé megy el, melyre a biztonságtechnikai webshopok kínálnak is eszközöket a szereld magad akcióikkal – mondván egyszerű, gyors és esztétikus kivitelezést nyújtanak ezek a rendszerek –. De amit viszont kevesen mondanak el, hogy jelenleg még hazánkban ezeknek a megfigyelőrendszereknek a technikai háttértámogatása igencsak gyermekcipőben jár.

A vezeték nélküli kamera alkalmas lehet

– normál esetben 1 terület időszakos megfigyelésére, ahol nem annyira fontos a folyamatos felvételek biztosítása, illetve egy-egy jelzavar esetén nem jelent problémát a képtovábbítás elmaradása.

– sport, autós kameraként funkcionálva, bár ennél az esetnél nem szabad viszont figyelmen kívül hagyni, hogy csak a működés tekintetében lesz vezeték nélküli kamera, attól még a kép átjelzése egy külön rögzítőre nem lesz megoldott.

Egy családi ház, vagy ipar terület esetén viszont már egy vezeték nélküli kamera átjelzéssel együtt nagyobb eszközszám esetén semmiképp nem nevezhető költséghatékonynak, vagy kedvező áron kiépíthetőnek. Pláne nem abban az esetben, ha kiegészítő átjelző modulokkal próbáljuk minél stabilabbá tenni a kamerák átjelzését a rögzítő felé.

Vezeték nélküli kamera esetén érdemes tudni!

A biztonságos működés alapja a stabil átjelzés biztosítása, mely nagyban függ a kamera és rögzítő közötti tereptárgyaktól, téglafal vastagság, darabszám, esetleges vasbeton födémek árnyékolása. Függ az átjelzés minősége az adatátvitel sebességétől és minőségétől, amennyiben a szolgáltatónál ezen a téren kimaradás, vagy szolgáltatás visszaesés történik, úgy könnyen előfordulhat, hogy a vezeték nélküli kamera képénél is romlás keletkezik, vagy egyáltalán nem továbbítódik az objektív előtt történő esemény.

Természetesen találhatunk már a biztonságtechnikai piacon olyan rádiós kamerákat, melyek stabil és megbízható működéssel akár nagyobb távolságokban is képesek jelet továbbítani, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek kiépítési költségei még jellemzően igen távol vannak attól, hogy magánszemélyként érdemes lenne beruházni egy ilyen rendszer kialakításába.