Riasztórendszer kiépítés az elhatározástól a megvalósításig

A növekvő számú bűncselekmények miatt elengedhetetlenné vált, hogy mind nagyobb figyelmet szenteljünk értékeink, vagyontárgyaink, szeretteink, valamint saját magunk védelmének megoldására. A jelenlegi statisztikai adatok alapján mind nagyobb számban fordulnak elő olyanok, melyek vagyon elleni bűncselekmények nem ritkán testi sértéssel és magáningatlan rongálással együtt. Ezen bűncselekmények ellen jelenleg a leggyakrabban riasztórendszer kiépítés alkalmazásával védekezünk.

Riasztórendszer kiépítés bármely ingatlanban lehetséges, legyen szó középületről, kereskedelmi egységről, irodáról, vagy épp magáningatlanról. Ezt az elektronikus védelmi rendszert alkalmazhatjuk kültéren, vagy beltéren, esetleg a kettő kombinációját. Fontos megjegyezni, hogy minél komplexebb egy biztonsági rendszer, annál nagyobb eséllyel akadályozhatjuk meg az ingatlanba történő bejutást és károkozást.

A riasztórendszer kiépítés ma már különböző igényeket képes kielégíteni, hiszen nem csak egyféle típusú védelmi rendszert találunk a kereskedelmi forgalomban, hanem több gyártó megbízható eszközei közül választhatunk. Megbízható, minősítéssel rendelkező eszközök között találhatunk vezetékes vagy rádiós kiépítésre alkalmasakat. Ma már számtalan esetben találhatunk olyan ingatlanokat is, ahol a vezetékes és rádiós eszközök kombinációjával kerül a riasztórendszer kiépítésre.

Riasztórendszer kiépítés módozatai

  • Vezetékes riasztórendszer kiépítés: Általában azokban az ingatlanokban történik, ahol már az építés során kialakításra (vezetékezésre) kerül a védelmi rendszer is. Ezeknél a lakásoknál, irodáknál esztétikusan elvégezhető utólag a riasztórendszer kiépítés. Vannak olyan ingatlanok is, amelyeknél azért választja a tulajdonos a kábeles rendszert, mert a későbbi felújítás alkalmával kerülnek véséssel elrejtésre az érzékelők vezetékezése. Ez a régóta alkalmazott kiépítés hosszú távú működést tesz lehetővé a biztonsági rendszernek. Egy normál, átlagos ingatlan esetén még mindig ez a fajta kiépítési mód számít a legköltséghatékonyabbnak.
  • Rádiós riasztórendszer kiépítés: Egyre inkább elterjedt megoldás ingatlan védelem kialakítása esetén. Hiszen könnyen, gyorsan és esztétikusan megoldható a biztonsági rendszer kialakítása anélkül, hogy kábeleket kellene látható helyeken kihúzni, vagy kábelcsatornával rontanánk a belső tér esztétikumát. Pár éve ez a riasztórendszer kiépítés még igen költséges megoldásnak számított, azonban ma már egyre inkább közelít az ára a hagyományos vezetékes rendszerek kialakítási díjaihoz. Vannak olyan ingatlanok, ahol a nagyobb darabszámú érzékelők miatt kedvezőbb lehet a rádiós kiépítés, mint a vezetékesé, mivel munkadíj tekintetében itt már spórolhatunk is.
  • Hibrid riasztórendszer kiépítés: Jelenleg számtalan helyen kerül kialakításra hibrid védelmi rendszer. Kedvező árának köszönhetően akár kisebb, akár nagyobb ingatlan esetén könnyen és esztétikusan (minimális vezetékezéssel) kialakítható a riasztórendszer.

Mindhárom esetnél választhatunk neves gyártók (PARADOX, DSC, PYRONIX, JABLOTRON) eszközeiből, melyek rendelkeznek a megfelelő minősítéssel. S hosszú távú, megbízható működésüknek köszönhetően tökéletes biztonságot nyújthatnak értékeink, ingatlanunk és a bent tartózkodó személyek védelmére.