Riasztó akkumulátor a biztonsági rendszer lelke

Jelenleg a vagyonvédelmi rendszerek közül elsődlegesen még mindig a riasztórendszerek kerülnek felszerelésre. Amikor lakásriasztó rendszert építettünk ki irodánkban, lakásunkban, vagy családi házunknál úgy gondoljuk, hogy riasztó megvásárlásával egyszeri kiadással megoldhatóvá válik a teljes körű védelem kialakítása hosszú évtizedekre. Ami helytálló gondolat, de azt mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy hasonlóan más elektronikus használati berendezésekhez, itt is vannak olyan alkatrészek, melyek idővel elhasználódnak, elkopnak, vagy pedig veszítenek erejükből. A biztonsági rendszerünknél ilyen elhasználódó alkatrész lehet a riasztó akkumulátor is.

Milyen fontos feladatot lát el a riasztó akkumulátor?

A riasztórendszer kiépítésével az ingatlanunkba csak úgy alakíthatunk ki egy megbízható biztonsági rendszert, ha minden nem várt és kellemetlen eseményt is számításba veszünk. Ilyen lehet például egy esetleges áramszünet is, mely esetén saját áramforrásról kell, hogy tovább üzemeljen a riasztónk. Mivel ezek a biztonsági rendszerek folyamatos áramellátásról üzemelnek, könnyen előfordulhat, hogy áramszünetnél nem megfelelően, vagy rosszabb esetben egyáltalán nem működik az elektronikus berendezés.

Ezt az üzemszünetet megelőzve az ingatlanban használatos riasztó akkumulátor helye már a gyártás alkalmával kialakításra került a központi dobozban, valamint a kültéren felszerelendő hang-fényjelző szirénában. A helyes elektronikus töltéssel rendelkező riasztó akkumulátor több órán át képes működésben tartani a riasztórendszert áramkimaradás alkalmával. Ezzel könnyebben megelőzhetjük, hogy akár egy szándékosan okozott áramszünet, vagy az áramszolgáltatónál lévő karbantartási áram lekapcsolás esetén működésképtelenné váljon a biztonsági rendszerünk.

Riasztó akkumulátor élettartamát befolyásoló tényezők

Fontos tudni, hogy a riasztó akkumulátor teljes lemerülés esetén nem képes újratölteni önmagát, így az átlagos élettartama normál használat mellett 2-3 év. Ezt az időtartamot más tényezők is befolyásolhatják. Ez lehet az ingatlannál előforduló áramkimaradások gyakorisága és időhossza. Továbbá élettartam befolyásoló tényező még a külső időjárás és az ingatlan fűtöttsége, hosszabb hideg időszakokban a gépjárművek akkumulátorához hasonlóan előfordulhat, hogy előbb merül le. A téli időszak előtt ezért érdemes ezekre fokozott figyelmet fordítani, és a váratlan meghibásodást elkerülve karbantartatni a védelmi rendszerünket.

Riasztó akkumulátor típusok

A riasztó akkumulátor is speciális feladatokat lát el. Méret tekintetében többfajta riasztó akkumulátor találhatunk a kereskedésekben. A riasztó függvényében és a központhoz csatlakoztatott érzékelők darabszámának figyelembe vételével, találhatunk kisebb és nagyobb teljesítménnyel bírót. Az 1-5 érzékelős lakásriasztó esetén nem szükséges magas teljesítményű akkumulátor beépítésére, mivel a nagyobb teljesítménnyel még nem tudjuk emelni a rendszer élettartamát, viszont egy több tíz eszközzel kiépített nagy rendszernél már a kisebb teljesítményű riasztó akkumulátor nem fogja biztosítani, hogy egy több órás áramszünetnél megfelelő elektromos feszültséget kapjon a teljes rendszer.

Méret tekintetében a riasztóközpontoknál a 2,2 Ah akkumulátortól kiindulva a 7Ah akkumulátorig láthatunk használandó eszközöket. Néhány kültéri sziréna esetén szintén szükség van külön akkumulátorra, ezek kisebb teljesítményűek, mint amit a riasztóközpont használ, eredendően az 1,2Ah-tól kezdve a 4,5Ah akkumulátorok azok, amik itt biztosítják a kifogástalan üzemelést áramkimaradás esetén.