Riasztó akkumulátor a védelmi rendszer ütőere!

Ma már egyre több ingatlanba kerül kiépítésre elektronikus biztonsági rendszer. Ezek többsége lakásriasztók, melyek hatékonyan óvhatnak minket és értékeinket az illetéktelen behatolókkal szemben. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek is, mint egyéb elektromos berendezéseink törődést, karbantartást igényelnek. Különösen fontos része a rendszernek a riasztó akkumulátor. Mely egy esetleges áramszünet esetén is ellátja árammal a riasztónkat.

A biztonsági rendszer agya a központ! Ezért bátran mondhatjuk, hogy a riasztó akkumulátor pedig maga az ütőér! Ahhoz, hogy az agy, megfelelő táp ellátást kapjon áramkimaradás esetén, fontos, hogy jó állapotban legyen a riasztó akkumulátor. Egy elöregedett, lemerült akkumulátor okozhat kellemetlenséget. Nem csak nekünk, hanem szomszédainknak is. Ami könnyen megronthat még egy-két jószomszédi viszonyt is. Nem beszélve arról, hogy hirtelen kell megoldást keresnünk egy visító sziréna mellett.

Riasztó akkumulátor a rejtett áramforrás!

Hosszú évekig, míg folyamatos áramellátást kap a riasztó berendezésünk, nem is nagyon foglalkozunk vele. De van a központban egy kis eszköz, mely igen fontos szerepet játszik a védelmi rendszernél. Ez az eszköz a riasztó akkumulátor. Feladata, hogy áramszünet esetén is biztosítsa a lakásriasztó megfelelő és hatékony működését. Az akkumulátor látja el megfelelő táppal a központot. Valamint a csatlakoztatott eszközöket áramszünet/áramkimaradás esetén.

Ha az ingatlanban nincs áram, akkor az elektromos berendezéseinket sem tudjuk használni! Nem tudunk világítani, tévézni, számítógépezni, elektromos kerti eszközöket használni. De, nem engedhetjük meg, hogy ilyenkor a riasztórendszerünk se működjön. Pláne ha még otthon sem tartózkodunk! Hiszen a biztonsági rendszer legfőbb feladata, hogy mindenkor védje otthonunkat, értékeinket! Ezért van szükség egy rejtett áramforrásra, mely feladatot a riasztó akkumulátor lát el. Ha ez az eszköz meghibásodik, akkor a lakásriasztó sem tud megfelelő biztonságot nyújtani.

Riasztó akkumulátor meghibásodásának legfőbb okai!

  • Az egyik leggyakoribb meghibásodás oka az elöregedés. Mint minden akkumulátor idővel a riasztó berendezés akkumulátora is elöregedik és cserére szorul. Egy normál akkumulátor élettartama 2 – 4 évre tehető. Ez idő alatt folyamatosan veszít teljesítményéből és akár már egy kisebb áramkimaradás esetén is okozhat szirénázást.
  • Gyakori áramkimaradás, áramszünet. Az eszköz élettartamát jelentősen befolyásolhatja a gyakori, vagy hosszabb ideig tartó áramszünet. Ilyenkor nagyobb megterhelésnek van kitéve az akkumulátor, mely akár jelentősen is csökkentheti a normál élettartamot.
  • Hideg időjárás, mínuszok. Nem csak az autó akkumulátorok egyik legfőbb ellensége a hideg idő! Hanem a lakásriasztók, különösen az akkumulátoros kültéri szirénáké is. Hiszen hideg időben a kapacitásuk akár jelentős hányadát is elveszíthetik ezek az eszközök.

Érdemes tehát nagyobb figyelmet és törődést fordítani az akkumulátor karbantartására. A megfelelő időben történő cserével elkerülhetővé válnak a váratlan kellemetlenségek!

Riasztó akkumulátor költségek

A riasztó akkumulátor cseréjénél az alábbi költségekkel lehet számolni:

Az akkumulátor típusától függően az anyagköltségek 4.000-6.000,- Ft között mozognak.

A szerelés, illetve a kiszállás díja szolgáltatónként különböző lehet.

Természetesen az akkumulátor cseréjét a tulajdonos is meg tudja csinálni, de érdemes egy riasztórendszer karbantartással összekötni, az akkumulátor cseréjét/ellenőrzését. Ezáltal költség megtakarítást lehet elérni.

Abban az esetben, ha műszaki kollégával szeretne időpontot egyeztetni rendszer átvizsgálásra, akkumulátor cserére, már egy telefonhívással elérheti azt.