Riasztórendszer kialakítására nem csak abban az esetben van lehetőség, ha egy ingatlanon belüli védelmet szeretnénk kiépíteni, olykor az is előfordul, hogy az épületen kívül elhelyezett vagyontárgyak (nagyobb értékű kerti eszközök, autók) védelmét szeretné a tulajdonos megoldani. Az ilyen esetekre kiváló megoldást nyújt a kültéri riasztó Többféle kültéri védelem kialakítására is lehetőség van ezeknél az ingatlanoknál.

Bár tény, hogy a riasztórendszer elsődleges funkciója az ingatlanon belüli személy és vagyonvédelem megóvása, de a napjainkban oly gyakori úgymond megélhetési bűnözés folytán egyre sűrűbben fordul elő, hogy az ingatlanon kívül elhelyezett értékesebb vagyontárgyak kerülnek „áldozatául” az ilyen nem kívánatos behatolások. Erre a problémára kínál megoldást a kültéri riasztó kiépítése.

Kültéri riasztó eszközök

A kültéri riasztó eszközök között a legtöbb esetben kétféle megoldást szoktak a vagyonvédelmi rendszerek kiépítésével foglalkozó cégek ajánlani, ha elektronikus védelemről beszélünk. Ezek a legtöbb esetben még a hagyományos vezetékes megoldással kerülnek kiépítésre, bár már egyre több gyártónál megtalálható a kültéri riasztó eszközei között is a kicsit drágább kiépítést biztosító rádiós, vezeték nélküli eszköz. Bár azért azt érdemes figyelembe venni, hogy a rádiós eszközök esetén még számolni kell a központ és érzékelő közötti távolság rádiós átvitelével is, így a nagyobb távolság még jelenthet akadályt a vezeték nélküli kültéri riasztó kialakításában.

Az egyik megoldásként, ha csak bizonyos területeket szeretnénk védelemmel ellátni az ingatlanon kívül, abban az esetben az időjárás álló burkolattal ellátott kültéri mozgásérzékelő elhelyezését javasolják a kültéri riasztó kialakításával kapcsolatosan. Ezek a mozgásérzékelők jellemzően kisállat védelemmel vannak ellátva (így akár kutya, macska udvaron történő mozgása esetén sem történik téves riasztás), ellenállnak a nagyobb hősugárzásnak (erős napfény), kialakított burkolatuk víz (eső) és por ellen (nagyobb szél) is védik az érzékelő optikáját.

A kültéri riasztó mozgásérzékelője jellemzően egy 10-15m-es távolságban és 90°-os látószögben képes figyelni az adott területen történő mozgást. Kiépítés tekintetében javasolt egy stabil oldalfalra, vagy oszlopra történő 1,5 méteres szerelési magasságban történő elhelyezése.

Másik gyakori kültéri riasztó megoldás az elektromos infrasorompóval történő védelem kialakítása.
Itt már különböző távolságokat lehet síkban levédeni. A 10m-től egészen 100-200m-ig találhatunk vagyonvédelmi infrasorompót. Amennyiben egy nagyobb területen belül határolt tér védelmét szeretné a tulajdonos kialakítani, már érdemes az infrasorompó, mint kültéri riasztó kialakításában gondolkodnia. Az infrasorompó lényege, hogy két érzékelő (infra pár) közötti sík területen kettő, vagy több sugárban szabad szemmel láthatatlan infra fény fut és amennyiben bármelyik sugarat mozgással megszakítjuk, az érzékelő ezt riasztásként továbbítja a központ felé.

Ha nagyobb területet szeretne valaki kültéri riasztó védelem alá vonni, javasolt az infrasorompós védelem kialakítása, így az adott területen az oldalak körbe zárásával teljes mértékben felügyelet alá vonható a területre történő bejutás.

Ezek a védelmi megoldások rácsatlakoztathatóak egy esetlegesen már kialakításra került beltéri lakásriasztóra, ezzel nem csak az ingatlanon belüli védelem oldható meg, hanem már egy úgymond első körös védelem is kialakítható.