Mágneszár az adott területre történő bejutás szabályozásáért

A vagyonvédelemben már számtalan lehetőség adódik arra, hogy szabályozni tudjuk egy adott épületbe történő be- és kijutást az illetékes személyek részére, valamint kizárjuk azokat, akik illetéktelenül próbálnak bejutni. A riasztórendszerek nyújtanak erre a problémára megoldást, azonban a nagyobb átmenőforgalommal rendelkező épületek esetén már sokkal hatékonyabban tudnak működni a beléptető rendszerek, melyeknél a mágneszár, vagy más néven elektromos zár szabályozza az ajtók, kapuk nyitását.

A beléptető rendszereknél egy, vagy több terület esetén az ajtón/kapun történő átjutást minden esetben egy vezérlőhöz csatlakoztatott elektromos zár látja el. A biztonságtechnikában ellenőrző szerepet tölt be, hiszen ezzel az eszközzel engedélyezhetjük az illetékes személyek átjutását az egyik területről a másikra.

A mágneszár működése

Bármelyik zárról is beszélünk fontos tudni, hogy a biztonságtechnikában használatos mágneszár minden esetben csak elektromos árammal összeköttetésben tud működni. Ezen belül bár egyszerűnek tűnik a feladat, de már többféle lehetőség közül választhatunk.

  • Normál működésű mágneszár: Az elektromos árammal összeköttetésben lévő mágneszár feszültség ráadás esetén engedélyezi a nyitási lehetőséget, azonban amit ez megszűnik ismét zárt állapotba kerül az ajtó. Váltóáramos működtetés esetén a nyitási lehetőséget egy berregő hang is jelzi. Egyenáramú szerelés esetén viszont ez a működtetés zajtalan maradt. Tökéletes megoldás lehet ez akár a kaputelefonok esetén is.
  • Fordított áramú mágneszár: A normál működésűvel szemben itt pont fordítva történik a nyitási lehetőség. Mivel a mágneszár folyamatos áramellátás alatt zárva tartja az ajtót, vagy kaput csak akkor van lehetőség az átjutásra, ha ezt az áramfeszültséget megszakítjuk. Ilyenkor manuálisan el tudjuk fordítani a zárat, amivel lehetőség adódik az adott ajtón történő átjutásra.
  • Impulzusos, memóriás mágneszár: Biztonságtechnikában kevésbé alkalmazott zárszerkezetek, mivel itt feszültség ráadás esetén kinyílik a zár és mindaddig nyitva is marad, míg az első nyitás-zárás meg nem történik. Az időkorlát hiánya miatt kevésbé javasolt vagyonvédelmi alkalmazása külső bejutási pontok esetén. Mint például irodák, társasházak külső bejárati ajtajainak nyitására.

Találhatunk a kereskedelemben speciális zár szerkezeteket is, melyeknél egyéb tényezőket is figyelembe kell venni. Ilyen lehet azon helyiségek védelme, ahol robbanásveszélyes eszközök vannak, itt a működtetés sűrített levegővel történik. Jellemzően tűzgátló ajtókba is ezeket a szerkezeteket építik be a szolgáltatók.

A kültéren használatos zárak pedig vízálló kivitellel készülnek. Üvegajtók esetén a zár beépítésre kerül egy speciális házba és ezt erősítik ragasztással az ajtó üveglapjára.