A vagyonvédelemben számtalan lehetőségünk adódik már arra, hogy akár mechanikus, akár elektronikus rendszerekkel óvjuk ingatlanunkban elhelyezett vagyontárgyainkat és a bent tartózkodó személyek testi épségét. A bűnügyi statisztikák szerint egyre többször történik olyan bűncselekmény, mely ingatlanbetöréssel járó vagyoneltulajdonítást, rosszabb esetben személyi sérülést okoz. Ezen bűncselekmények elkerülése érdekében egyre többen alkalmazzuk a lakásriasztó rendszerek kiépítését otthonunkban, irodánkban, üzletünkben.

A lakásriasztó rendszerek elterjedése sajnos nem csak az egyre kedvezőbb árak és mind bővebb kiegészítő szolgáltatások miatt kerül előtérbe, hanem a bűncselekmények megszaporodása is elkerülhetetlenné teszi, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk értékeink megóvása mellett az ingatlanban tartózkodó személyek védelmére is.

Lakásriasztó rendszerek kialakítása

Ma már számtalan típusú riasztórendszer közül választhatunk, mind gyártó, mint pedig kiépítési módozat szerint, amennyiben védelmi rendszert szeretnénk kialakítani ingatlanunkban. Talán az egyik legelterjedtebb mindmáig a vezetékes kiépítésű lakásriasztó rendszerek. Ezeket számtalan formában és módozatban alkalmazhatjuk a biztonságunkra. A legismertebb és megbízató rendszerek
megtalálhatóak különböző vagyonvédelmi kereskedésben és biztonságtechnikával foglalkozó szolgáltatónál.

Ilyen ismert elektronikus védelmi rendszerek a kanadai PARADOX gyártó, Spectra, Esprit és Magellán családok, valamint a szintén kanadai gyártó DSC vezetékes központok és érzékelők. Vezetékes lakásriasztó rendszerek között továbbá megtalálható az angol gyártó PYRONIX Mátrix riasztó eszközei is, és még egy jó pár minősítéssel rendelkező biztonságtechnikai termék kínálata.

Napjainkban egyre inkább kedvelté válik és ezáltal elterjedni látszik az esztétikus és gyors kiépítést lehetővé tevő rádiós kábel nélküli lakásriasztó rendszerek is. A nagy, neves gyártók természetesen már itt is jelen vannak a végfelhasználói piacon próbálva ezzel is leendő ügyfeleiknek minden igényét kielégíteni. Azonban vannak olyan vagyonvédelmi technológiák is, melyek kifejezetten a modern kor követelményeit kielégítve speciálisan a rádiós védelmi eszközök fejlesztésére fordítják a figyelmüket. Ilyen a JABLOTRON termékeket biztosító cseh gyártó.

Bár az anyagi ráfordítás tekintetében eleinte még lényeges eltérés volt észlelhető a vezetékes és a rádiós lakásriasztó rendszerek kiépítésénél, ma már ez a különbség egyre inkább eltűnni látszik a kereskedelemben.

A másik fontos dolog egy ingatlan védelmének kialakítása alkalmával, hogy a lakásriasztó rendszerek komplex biztonságot csak abban az esetben tudnak nyújtani, ha a távfelügyelet 0-24 órás szolgáltatását is igénybe vesszük valamilyen formában. Erre a lakás tulajdonosoknak már többféle lehetőségük adódik, hiszen a szolgáltatók a riasztás eseténi a megbízott személyek értesítés mellett egyre több településen tudják nyújtani a szakképzett kivonuló járőrszolgálat biztosítását is. Mellyel egy magasabb szintre emelhetjük bármely ingatlan védelmét.