Már hosszú évtizedek óta alkalmazott vagyonvédelmi rendszernek számít a biztonsági kamerás megfigyelőrendszer. Azonban nagyobb ismertségre mégis inkább az utóbbi években tett szert, mivel eleinte elsősorban cégek, üzletek, valamint ipari objektumok védelmére alkalmazták a biztonsági kamera rendszerek felszerelését. Tekintettel a magas kiépítési és beszerzési árakra magánszemélyek számára még a megfizethetetlen, vagy csak nehezen megfizethető védelmi rendszer kategóriába tartozott. Ma már viszont mind nagyobb számban találkozhatunk magáningatlanok (társasházak, családi házak, nyaralók) esetén is velük.

Biztonsági kamerák csoportosítása

A vagyonvédelemben használt kamerarendszereket többféleképpen is csoportosíthatók. Ennek az egyik módja a funkció szerinti. Elsődleges szempont szerint fontos meghatározni, hogy mit szeretnénk elvárni a rendszertől. Milyen feladatot kell ellátnia? Milyen környezetben szeretnénk használni? S milyen külső viszonyok között kell ellátnia ezt a feladatot a biztonsági kameráknak.

Attól függően, hogy kültéren vagy beltéren szeretnénk megfigyelést elvégezni többféle típus közül választhatunk. Bár jellemzően közkedvelt eszköznek számítanak a kompakt kamerák, melyek egyaránt alkalmazhatóak kültéren és beltéren is, időjárás álló burkolattal vannak ellátva és a legtöbb esetben beépített infra ledek biztosítják az éjszakai megfigyelést. Ezen kívül vannak még kifejezetten beltéri használatra is kamerák, melyek külső kialakításuk tekintetében sokkal inkább illeszkednek egy ingatlan belső dekorációjával és kevésbé rontják az esztétikát.

A beltéri használatú kamerák dóm (félgomb alakú) burkolattal kerültek kialakításra, árban kedvezőbbnek számítanak a kompakt kamerákhoz képest, azonban érdemes tudni, hogy ezzel együtt viszont nem rendelkeznek megfelelő védelemmel a külső időjárási viszonyokat tekintve. Számtalan esetben találkozunk olyan elvárással is, ami speciális kamerák felszerelését igényli. Ilyen esetek lehetnek a rejtett kamerák, vagy a 360°-ban körbeforgó speed dóm kamerák.

Biztonsági kamerák típus szerinti besorolása

A típus szerinti besorolása az, ami a leginkább befolyásolni tudja a rendszer árát és felhasználását. A kezdeti analóg rendszereknél alkalmazott eszközök (480TVsor-tól indulva a 700TVsorig) ma már elavultnak számíthatnak a rossz képfelbontási arányuk és a nem megfelelő színhelyességük miatt. Azonban a kedvező és csalogató áruk miatt még ma is könnyen eladhatónak számítanak a laikus felhasználók számára.

Ezzel ellentétben a HD és full-HD felbontással rendelkező modern IP, HD-SDI és AHD kamerák már a magasabb követelményekkel szemben is tökéletesen állják a sarat, igaz, hogy ezek a rendszerek még a drágább vagy középkategóriás megfigyelőrendszerek közé sorolhatók.

Ám aki hosszú távú biztonsági rendszerrel szeretné védeni ingatlanját mindenképpen jobban jár egy egyszeri nagyobb költséget jelentő minőségi megfigyelővel, mint a feladatát ellátni nem képes elavult eszközökkel.