Beléptető rendszer a biztonságos és egyszerű védelmi kontroll

Ma már egyre inkább elterjedni látszik a beléptető rendszer kiépítése cégeknél és magánszemélyeknél is ha vagyonvédelmi megoldásokról beszélünk. Hiszen a mechanikus védelmi rendszerek, lakásriasztó és kamerás megfigyelő mellett egy fokozott biztonsági megoldást kínál bárki számára ez a védelmi mód kialakítása.

Maga a beléptető rendszer egy komplex informatikai védelmi rendszer, amely egy megtervezett és kiépített ellenőrző pont lehet bármely ingatlannál, ezáltal lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy mint személy, mint pedig gépjárművek ki- és bejutását szabályozza (engedélyezze, vagy tiltsa) mint időben, irányban, vagy helymeghatározással. Nagyon sok esetben még azt is lehetővé teszi a beléptető rendszer a végfelhasználó részére, hogy ezeket az eseményeket nyilvántartsa ebből adódóan ellenőrizhetővé válik, hogy ki, mikor és melyik helyiségben/szobában tartózkodhat, alkalmas munkaidő-nyilvántartásra, sok esetben akár bérszámfejtésre is, a dolgozók adatainak nyilvántartására, programozott elektronikus ajtózárak vezérlésére, valamint integrált rendszer esetén tűz-és vagyonvédelmi feladatok elvégzésére.

A beléptető rendszer főbb alkotó elemei:

  • Vezérlő: a beléptető rendszer vezérlő egységének a feladata, hogy az olvasó egységről beérkező adatok alapján eldöntse, hogy az adott személy, vagy gépjármű jogosult-e a ki- belépésre, adott időpontban és helyen.
  • Olvasó: a beléptető rendszer ezen szerkezete továbbítja a vezérlő felé a ki- bejutásra használatos eszközök (proxy kártya, proxy kulcstartó, kód, biometrikus azonosítás) jelét. Úgymond a fő kontroller forrása a rendszernek.
  • Felügyeleti program: egy adott szerveren, vagy számítógépen futó szoftveres alkalmazás, mellyel ellenőrizhető a teljes beléptető rendszer, naplózhatóvá válik általa az adott pontokon történő áthaladás, új jogosultságok adhatók meg, illetve régiek tilthatók. A legtöbb rendszer esetén a teljes rendszer készre programozása is a felügyeleti programon keresztül történik.
  • Belépést szabályozó eszközök: jellemzően ezeknek az eszközöknek a birtoklása teszik lehetővé, hogy csak jogosult személy juthasson be az épület területére, vagy magába az épületbe. A leggyakoribb a proxy kártya, vagy proxy kulcstartó alkalmazása, illetve egy adott kód beütése az olvasónál. De egyre inkább elterjednek a biometrikus beléptetők is, ahol személyes ujjlenyomat, vagy retina olvasással oldható meg az ingatlanba történő bejutás.

Tehát elmondhatjuk, hogy a beléptető rendszer fő feladata, hogy az arra illetéktelen személyek belépését megakadályozza, kontrollálja a személy és járműforgalmat, mindezt nyilvántartsa és zavartalanná tegye a vendégforgalmat egy nagyszámú átjárással rendelkező ingatlannál. Egy tökéletes beléptető rendszer stabil és rugalmasan, gyorsan kezeli a felé támasztott igényeket, mint változó típusú belépési lehetőségek.

Valamint az egyre inkább elterjedő épületautomatizálási rendszerek szerves és hasznos részévé tud válni, ezáltal nem csak a nagyobb ipari objektumok, szállodák, hotelek, központok és cégek számára nyújt maximális kiszolgálását, hanem egy magáningatlan tökéletes védelmi rendszereként is képes funkcionálni.