Számtalan helyen találkozhatunk különböző hirdetésekkel, ahol kedvező áron juthatunk már otthonunk megbízható védelmére kamerarendszer szettekhez. Ezek a hirdetések számtalan esetben nyújtanak segítséget az ingatlan tulajdonosoknak abban, hogy megtegyék az első lépést saját családi házuk, vállalkozásuk mind biztonságosabbá tételéhez. Ma már a riasztó rendszerek mellett egyre inkább kedvelt vagyonvédelmi megoldásnak számít a kamerás megfigyelés. Nem beszélve arról, a legtöbb esetben már mód van arra is, hogy akár távolról is elérjük a rögzített képeket, ezáltal ellenőrizhetjük családunk és értékeink biztonságát.

Kamerarendszer a vagyonvédelemben

Ma már szinte bárki számára elérhetővé vált a kamerarendszer általi védelmi rendszer kialakítása, legyen szó akár magáningatlanról (lakásról, családi házról, nyaralóról), vagy közösségi épületekről, céges ingatlanokról (társasház, üzlet, iroda). A kezdeti magas ár miatt elsősorban inkább közületeknél és vállalkozásoknál találhattunk kamerás megfigyelőrendszereket. S ezek a rendszerek is elég szűk keretek között mozogtak. Leginkább fekete-fehér képalkotású analóg csőkamerák voltak azok az eszközök, melyek a videó megfigyelést biztosították. A fejlesztéseknek köszönhetően aztán később egyre többféle igényt voltak képesek kielégíteni ezek a biztonsági rendszerek.

Kamerarendszer típusok

A kamerarendszer többféle módon kategorizálható. Az egyik ilyen kategória a felhasználás szerinti. Attól függően, hogy mi az amit szeretnénk szemmel tartani beszélhetünk kültéri és beltéri megfigyelő rendszerről. Amennyiben az ingatlan körüli külső környezet eseményeit szeretnénk figyelemmel kísérni, mindenképp a kültéri megfigyelés javasolt. Ezen rendszereknél speciális külső kamera eszközök kerülnek felszerelésre, melyek ellenállnak az időjárási viszonyoknak, így nem fordulhat elő, hogy akár egy nagyobb esőben, zivatarban, vagy a téli hidegben meghibásodjanak a kamerák. Leginkább családi házak, telephelyek, közterületek megfigyelésére használjuk.

Ha az ingatlanon belüli események nyomon követése a cél. Akkor a kevésbé feltűnő félgömb alakú beltéri dóm kamerákkal kerül kialakításra a védelmi rendszer. Ezek az eszközök kialakításukat tekintve időjárási viszonyoktól védett környezetben kell, hogy elhelyezésre kerüljenek. Nagyobb párában, esőben vagy hidegben könnyen meghibásodhatnak. Elsősorban az ingatlanon belüli lopások és bűncselekmények megelőzésére és felderítésére alkalmas biztonsági megoldás. Beltéri kamerarendszer kialakítással találkozhatunk üzletekben, irodákban, vagy társasházak lépcsőházában.

A kamerarendszerek másik kategóriája a minőségi kategória. Ma már nem csak a hagyományos analóg rendszerrel találkozhatunk, hanem az úgymond hosszú évekre minőséget biztosító digitális megfigyelőrendszerrekel is. Ezen belül többféle választási lehetőség adódik már a végfelhasználónak különböző árkategóriákkal. Az alap digitális kamerarendszer az alacsonyabb árkategóriába tartozó HD minőségű (720p) felvételeket biztosító AHD (analóg-HD) kamera eszközök. Tökéletes megoldást tud nyújtani kisebb területek, 2-6m-es távolságok ellenőrzésére, mint beltéren, mint kültéren. A magasabb árkategóriába tartozó Full HD minőségű (1080p) IP, HD-SDI, HD-TVI rendszerek a legújabb fejlesztéseknek köszönhető megfigyelőrendszerek, melyek már nagyobb területeken is képesek tökéletes és részletgazdag képvisszaadásra nem csak élőkép megtekintésnél, hanem régebbi felvételek visszanézése alkalmával is.