A vagyonvédelem területén már egyre több lehetőség adódik az ingatlan tulajdonosok számára, hogy minél magasabb szinten védjék otthonukat: családjukat és értéktárgyaikat. Elsődlegesen mindmáig az elektromos riasztórendszer az, mely az első körös védelem szempontjából kiépítésre kerül, legyen szó lakásról, családi házról, vagy céges ingatlanról. A riasztórendszerek között is már különböző lehetőségek adódnak a védelem kialakítására. Ezek a rendszerek lehetnek vezetékes és rádiós kiépítésűek a lényeg. De talán amiben mindenképpen egyetértünk, hogy az önállóan működő, helyileg szirénázó rendszerek ma már alig nyújtanak számunkra megfelelő biztonságot, ezért is fontos az átjelzés. Erre nyújt megfelelő biztonságot a GSM riasztó.

GSM riasztó, a tökéletes átjelzést biztosítva

Az alap riasztó központok esetén is van lehetőség arra, hogy a kiépített rendszer valamilyen módon továbbítsa az észlelt jelzéseket adott telefonszámra, legyen az a tulajdonos mobilja, vagy egy 24 órás távfelügyeleti központ. Eleinte ezek a jelzések egy hagyományos vezetékes analóg vonalon keresztül kerültek továbbításra, melynek a kábelezése, ha könnyen elérhető helyen volt elvezetve gyorsan szabotálhatóvá vált az illetéktelen behatolók részére. A GSM/GPRS hálózat mind nagyobb területi lefedettségével, azonban a gyártók kifejlesztették a GSM riasztó átjelző berendezést. Ez az átjelzési forma már egy sokkal magasabb szintű biztonsági riasztást tett lehetővé az ingatlanokban.

Pár évvel ezelőtt még külön egységre volt szükség a riasztó központhoz a távoli kommunikáció biztosítására, azonban ma már több gyártó terméke között is megtalálható az egybe épített GSM riasztó. Ez annyit jelent, hogy közvetlenül a riasztó központi egységre van ráintegrálva az átjelző és ezen a panelen került kialakításra a SIM kártya helye is.

A GSM riasztó ugyanazon az elven működik, mint más vezetékes kommunikátorral kialakított riasztó központ, azzal az eltéréssel, hogy ezeknél a rendszereknél nincs szükség az ingatlanban vezetékes telefonvonalra. Hiszen itt a távoli kommunikáció minden esetben a beépített SIM kártyán keresztül történik. Igy a rendszer átjelzésének a szabotálása nem lehetséges.

A GSM riasztó többféle módon működtethető. Egyrészt alkalmas a riasztó egy 0-24 órás távfelügyeleti rendszerhez történő kommunikálásra, azonban itt érdemes az alapján választani központot, hogy milyen „titkosítási” kommunikációs módot használ a kommunikátor. A legtöbb távfelügyeleti központ contactID, 4/2-es, SIA jelentésformátumot alkalmaz, azonban vannak olyan GSM riasztó rendszerek, melyek ezt az átjelzési formát nem tudják kezelni, ennél fogva csak adott telefonvonalra történő átjelzés lehetséges, központi távfelügyeletre nem.

A GSM riasztó másik lehetősége bizonyos esetekben a kétirányú kommunikáció. Lehetősége van ezeknél a lakásriasztóknál az ingatlan tulajdonosának állapotot lekérdezni, távolról ki-be kapcsolni a teljes rendszert akár egy SMS üzenettel vagy hívás indítással is.

Ma már számtalan típust találhatunk a vagyonvédelmi piacon, mind távfelügyeletes, mind önálló átjelzéses formában a GSM riasztó rendszerek között. Amire azonban mindig érdemes odafigyelni, hogy bármelyik változatot is válasszuk a teljes körű védelem biztosítása érdekében rendelkezzen a rendszer a szükséges minősítésekkel.