A kamerás megfigyelőrendszerek területén számtalanféle eszközzel találkozhatunk ma már a vagyonvédelemben. A kezdetekben még a fekete-fehér cső kamerákat használtak biztonsági megfigyelésre, melyek ha nem is tökéletes minőségben, de már lehetővé tették egy-egy területen zajló események figyelését és rögzítését. Ezek a kamerák nappali megvilágítás mellett nyújtottak biztonsági segítséget, azonban éjjel a legtöbb esetben ugyanúgy semmit nem láttunk velük, mintha csak a saját szemünkkel próbáltuk volna követni a történéseket. Az infra kamera megjelenése azonban ezt a problémát már kiküszöbölte.

Az infra kamera működése

A biztonságtechnikában használatos megfigyelőkamerák egyik leggyakrabban használt típusa az infra kamera. Nevét a kamera objektíve körül elhelyezett infravörös sugárzást biztosító ledek miatt kapta. Ennél a típusnál a ledek fajtája, száma és teljesítménye határozza meg, hogy sötétben, vagy éjjel mekkora nagyságú területet képes megfigyelni a kamera. Az infra kamera ennek a segéd infrafénynek köszönhetően minimális külső megvilágítás nélkül is, vagy teljes éjszakai sötétségben a pár métertől akár 60-100 méterig is képes megfigyelést biztosítani a felhasználók számára.

Az infra kamera fejlődése

A biztonságtechnikai megfigyeléseknél egyre inkább elkerülhetetlenné vált, hogy valamilyen módon ne csak nappal tudjuk használni a rendszert, hanem akár éjjel is, vagy olyan területeken, ahol nincs semmilyen külső fényforrás biztosítva.

Eleinte ennek a problémának a kiküszöbölésére még külön megvilágítást és izzókat alkalmaztak, mely biztosította az éjjeli megfigyelést is. Majd később kialakították az infra kamera eszközöket, melyek már beépített ledekkel kerülnek felszerelésre a helyszínen. Ezek a ledek már magasabb élettartammal, nagyobb hatásfokkal és kisebb áramfelvétellel rendelkeznek, mint a hagyományos izzós megvilágítás. A másik nagy előnyük, hogy jóval kevésbé látszódnak és észrevehetőek. Ezen belül is találhatunk különböző működési hullámhosszal rendelkező infra megvilágítást, mely befolyásolja a láthatóságukat.

Ma már a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően az infra kamera szűrővel, vagy autómatikus kapcsolóval van ellátva, mely lehetővé teszi a valós színhű megtekintést akkor is, amikor nappali fénynél működik a ledes megvilágítás.

Infra kamera felhasználási területe

Az infra kamera kiépítési területe mára már rendkívül szerteágazó, az ipari objektumoktól kezdve, intézményekig, kereskedelmi egységekig a magáningatlanok védelmére és környezetében zajló események megfigyelésére egyaránt alkalmazott. Jelenleg elmondható, hogy a leggyakrabban alkalmazott kameratípus az infra kamera. A végfelhasználók körében különösen népszerűnek számít az alsó árkategóriába tartozó kompakt infra kamera, melynek alapját egy panelkamera képezi. Egyaránt találhatunk ilyen típust kültéri és beltéri megfigyelésre is. A látószöget és távolságot tekintve találhatunk fix, vagy autoíriszes és variofókuszos objektívvel szereltet is.