A modern biztonsági megfigyelőrendszerek esetén szinte már alapkövetelménynek számít a felhasználók körében a távoli elérés. Hiszen az elmúlt évek technológiai fejlesztéseknek köszönhetően ez a funkció alapkövetelmény lett a megfigyelő kamerák esetén. Nincs ez másként az IP webkamera eszközöknél sem.

Az elmúlt években a biztonsági megfigyelők rendkívüli változáson mentek át. Ezek a technikai fejlesztések lehetővé tették a gyártók számára, hogy nagyobb tételben és kedvezőbb áron értékesítsék termékeiket. Talán ezért is, de ez a fajta vagyonvédelem mindinkább kedvelt lett az ingatlantulajdonosok körében.

IP webkamera a digitális megfigyelők úttörője

A digitális kamerák megjelenésével, egy magasabb felbontással és részletgazdagabb képpel rendelkező eszköz kerültek a piacra. A digitális megfigyelők úttörője volt az IP webkamera. Ez a fajta biztonsági kamera már nem csak képminőségben nyújtott egy magasabb színvonalat. Az IP webkamera lehetővé tette a tulajdonosok számára, hogy a kiépítés helyszínétől távol is megtekinthessék az éppen zajló eseményeket.

IP webkamera működési elve
Sajnos a mai napig vannak fogalmi zavarok a biztonsági megfigyelőrendszereknél. Hiszen az IP kamera még nem egyenlő a biztonsági kamerával. A biztonsági kamera fogalmán belül is többféle technológiával készült eszközt találhatunk. Ezek közül az egyik az IP technológia.

Az IP webkamera képes önálló rendszerként is működni. Bár ugyanazzal a felépítéssel rendelkezik mint a többi biztonsági kamera, mégis más. Internetes hálózatra csatlakoztatva (LAN, WIFI) nincs szükség különálló rögzítőre, számítógépre, vagy monitorra ahhoz, hogy nyomon kövessük a helyszíni eseményeket. Az IP webkamera rendelkezik saját IP címmel, ami interneten keresztül elérhető, ezáltal felhasználónévvel és jelszóval belépve bárhonnan kezelhető, vezérelhető. Ezáltal az élőkép megtekintése nincs helyhez kötve, bárhol is tartózkodjunk olyan, mintha a kiépítés helyszínén kísérnénk figyelemmel az eseményeket.

Azonban nem csak élőkép megtekintésre van lehetőség ezeknél az eszközöknél. Hasonlóan más biztonsági kamera rendszerekhez itt is lehetőség van felvételek tárolására. Ez a rögzítés történhet helyileg a kameránál elhelyezett SD kártyára, vagy az interneten egy webszerverre. Az SD kártyás tárolás jellemzően opcionális lehetőség, nem minden IP webkamera esetén megoldott.

A webszerveres rögzítés esetén egy beállított FTP szerverre, vagy adott tárhelyre kerülnek elküldésre interneten keresztül a felvételek. Amelyek aztán tárolásra kerülnek és később visszanézhetők, vagy igény esetén törölhetők.

Fontos megjegyezni, hogy ennél az eszköznél az önálló feladat ellátásához elengedhetetlen az internetes szolgáltatás. Hiszen enélkül az IP webkamera csakúgy mint a többi biztonsági kamera rögzítő egység nélkül csak egy helyszíni megfigyelésre alkalmas eszköz. Távoli elérésre és a felvételek rögzítésére nem lesz lehetőségünk internetes szolgáltatás nélkül.