Egyre több ingatlan és objektum esetén alkalmaznak már modern biztonsági rendszereket. Ilyen modern védelmet nyújtanak napjainkban a beléptető rendszerek is. Ma már nem csak nagyobb irodaépületek, kereskedelmi ingatlanok, repülőterek esetén alkalmazzák ezt a fajta biztonsági megoldást. Találkozhatunk kisboltok, szállók és akár magáningatlanoknál is beléptető kapukkal, kártyaolvasókkal.

Beléptető rendszerek alkalmazása

Az egyre romló közbiztonság a személy-, vagyonvédelemben is megköveteli a magasabb fokozatú védelem kialakítását. Ezért többféle megoldással próbáljuk ingatlanjainkat a lehetőségeinkhez mérten egyre védettebbé tenni. A mechanikus védelem mellett kialakításra kerülnek az elektronikus biztonsági rendszerek is. Ma már nem csak riasztórendszerek, kamerás megfigyelők kerülnek felszerelésre, hanem beléptető rendszerek is. Alkalmazásukkal ellenőrzöttebbé válhat az adott ingatlanba történő bejutás, vagy áthaladás. Miáltal könnyebben kiszűrhetővé válnak azok, akik kárt okozhatnak vagyontárgyainkban, vagy az ott tartózkodó személyek testi épségében.

Beléptető rendszerek és fajtáik

A beléptetést szolgáló biztonsági eszközök közül is többféle rendszer áll rendelkezésünkre. Vannak eszközök melyek kifejezetten csak személy áthaladás biztosítására szolgálnak. És vannak amik gépjárművek, vagy tárgyak, áruk ellenőrzésére lettek kialakítva.

Személyek ellenőrzésére, azonosítására szolgáló beléptető rendszerek:
A személyek áthaladását, ellenőrzését biztosító beléptető rendszerek esetén is többféle választási lehetőséget kínálnak a szolgáltatók. A legrégebbről ismert a proxy kártyás, vagy kódos beléptetők. Ezeknél a rendszereknél csak az engedéllyel rendelkező és arra jogosult személyek léphetnek be az adott ingatlanba, vagy helyiségbe. Bővíthetősége miatt kedvelt védelmi rendszernek számít, szállodákban, irodaépületekben, vagy üzemekben. De ma már magáningatlanok esetén is alkalmazzák a riasztórendszer egyszerű és gyors kezelésére. Cégeknél és szolgáltatóknál további opciókat igényelhetünk a rendszerhez. Ilyen lehet a bérszámfejtés, munkaidő nyilvántartás, vagy vásárlás, fizetés.

Továbbfejlesztett változata a biometrikás azonosítást szolgáló ujjlenyomat-olvasó, vagy retinaolvasó beléptető rendszerek. Ezek még a drágább biztonsági rendszert képviselik, de mind inkább kedvelté válnak.

Tárgyi ellenőrzést, azonosítást szolgáló beléptető rendszerek:
A gépjárművek áthaladására szolgáló rendszerek esetén találhatunk sorompókat, valamint emelkedő oszlopokat. Ezekkel az eszközökkel nem csak az áthaladást biztosíthatjuk, hanem bővített szolgáltatásokat is igénybe vehetünk. Az integrált beléptetők esetén már a rendszám leolvasás és a dátumozás is megoldott. Valamint a járművek térbeli és időbeli mozgása is ellenőrizhető.

Repülőterekre és stadionokra jellemző a csomagellenőrző kapu. Ahol monitoros átvilágítással kiszűrhető, hogy a bőröndben, táskában elrejtve veszélyes tárgy jusson be az adott területre.

Ma már mind több helyen alkalmazzuk ezt a magasabb fokú biztonságot nyújtó vagyonvédelmi rendszert.