IP kamera nagyfelbontással értékeink védelmében

A biztonsági kamerák mindinkább elfogadott védelmi megoldásnak számítanak a személy és vagyonvédelemben. Mivel minőségi – gyakorta tökéletes – képminőségben és megfelelő áron megvásárolhatóak, akár kiépítéssel együtt is. Ma már a régebbi analóg kamerák helyett megtalálhatóak a részletgazdag, tűéles képet nyújtó digitális megfigyelők. Ezek a HD és Full HD kamerák a 2-5 megapixel felbontásuknak köszönhetően nagyobb területet képesek belátni. Továbbá az események visszanézésekor sem kell pixelesedéstől tartani. Kép nagyítás, vagy zoomolása alkalmával sem. A modern megfigyelők között talán a legkeresettebb az IP kamera.

Azonban olykor tévesen jelenik meg a köztudatban az IP kamera. Mivel sokan azt gondolják, hogy az IP kamera eszközöknek nem szükséges a kiépítéséhez vezetékezés. Természetesen találhatunk vezeték nélküli eszközöket is. De csakúgy mint a többi biztonsági kameránál a WIFI kameráknál is szükség van tápellátáshoz vezetékre. Még abban az esetben is, ha ez minimális vezetékezéssel és fali csatlakozóval kialakítható. A kábelezést nem igénylő wifi kamera ár azonban némileg még a magasabb árkategóriát képviseli.

HD és Full HD felbontású IP kamera

A HD és Full HD megfigyelők között egy közkedvelt rendszernek számít az IP kamera. Hiszen az IP kamera akár önállóan is működtethető. Tehát rögzítő egység használata nélkül is, azonnal megtekinthető interneten keresztül a kamera előtt zajló esemény. Lehetőség van rá, hogy a kamera előtt zajló eseményeket egy központi szerverre rögzítsük. Így különböző távolságra lévő, eltérő helyen felszerelt kamerák képe, akár egy netes szerveren is tárolható és rögzíthető. Egyetlen hátrányként mondhatnánk ezen kamera fajtánál, hogy mindenképp szükséges hálózati rendszer az üzemeltetéséhez. Szerelés szempontjából figyelembe kell venni, hogy kizárólag csak hálózati kábelen (FTP, UTP) keresztül képes jeltovábbításra.

Pár éve robbant be a biztonsági megfigyelők körébe az első digitális felbontású biztonsági IP kamera. Ezek a rendszerek HD, vagy Full HD felbontással rendelkeznek már. Ami komoly változást és szemmel érzékelhető különbséget jelent az analóg kamerákhoz képest. További előnye, a már előzőleg említett több helyszínes kiépítés. Hátránya, viszont az IP kamera rendszernek, hogy informatikai háttértudást igényel. Továbbá, hogy a különböző megfigyelőket is kiszolgáló koax kábeles vezetékezés nem kivitelezhető. Valamint élőkép betekintés alkalmával számolni kell a kamera megfigyelő esetén pár másodperces időeltolódással.

Az IP kamera biztonsági rendszereknél már elmondható, hogy kiépítésével hosszú évekre megoldott a helyszíni megfigyelés. Legyen szó akár kültérről, beltérről, vagy a kettő kombinációjáról. Népszerűsége köszönhető a magas képfelbontásnak és az egyre kedvezőbb és alacsonyabb beszerzési, kiépítési áraknak.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’IP camera caught’]