GSM riasztó komplex védelem az ingatlanbetörések ellen

GSM riasztó komplex védelem az ingatlanbetörések ellen

A védendő ingatlanok esetén a GSM riasztó egy tökéletesen megbízható vezeték nélküli átjelzést biztosít. Bár igaz, hogy egy alap riasztó központnál is lehetőség van, hogy továbbítsa a rendszer a riasztásokat adott telefonszámra. Akár a a tulajdonos mobil telefonszámára, vagy egy 0-24 órás távfelügyeleti központ felé. Az alap riasztóközpontoknál vagy hagyományos vezetékes analóg vonalon keresztül történhet ez, vagy egy plusz modullal. A vezetékes átjelzés hátránya a kábelezés. Hiszen ha könnyen megközelíthető helyen van vezetékezve gyorsan szabotálhatóvá válik a rendszer a betörők részére. Ezért is vált érdekessé a vezeték nélküli átjelzés. Ráadásul egyre nagyobb területen elérhető már a GSM/GPRS hálózat lefedettsége. Így a gyártók kifejlesztették a GSM riasztó központokba integrált átjelző berendezést. Ez a fajta vezeték nélküli átjelzés már egy lényegesen magasabb szintű védelmet nyújt az ingatlanokban.

Nem is oly régen még különálló átjelzőre volt szükség a riasztó központokhoz a vezeték nélküli kapcsolat biztosítására. Ma már viszont több forgalmazó terméke között is megtalálható az egybe épített GSM riasztó. Ez annyit jelent, hogy közvetlenül a riasztó központi egységre van ráintegrálva az átjelző és ezen a panelen került kialakításra a SIM kártya helye is.

Az elv ugyanaz a GSM riasztó esetén is, mint a vezetékes kommunikátorral kialakított riasztó központoknál. A lényeges eltérés, hogy ezeknél a rendszereknél nincs szükség az ingatlanban vezetékes telefonvonalra. Hiszen itt a távoli kommunikáció minden esetben a beépített SIM kártyán keresztül történik. Így a rendszer átjelzésének a szabotálása sem lehetséges.

A GSM riasztó behatolásjelző rendszerek elterjedésének okai

Az egyik legfőbb ok a modern, fejlődő technikai megoldásoknak köszönhető gyors, megbízható GSM riasztó kiépítés és a biztonságos átjelzési lehetőség. Elterjedésének másik fő oka a telefonos szolgáltatók körében egyre inkább megszűnőben lévő analóg vonalak elérhetősége, vagy talán már mondhatjuk azt is, hogy elérhetetlensége.

A GSM riasztó többféle módon működtethető. Egyrészt alkalmas a riasztó egy 0-24 órás távfelügyeleti rendszerhez történő kommunikálásra, azonban itt érdemes az alapján választani központot, hogy milyen „titkosítási” kommunikációs módot használ a kommunikátor. A legtöbb távfelügyeleti központ contactID, 4/2-es, SIA jelentésformátumot alkalmaz, azonban vannak olyan GSM riasztó rendszerek, melyek ezt az átjelzési formát nem tudják kezelni, ennél fogva csak adott telefonvonalra történő átjelzés lehetséges, központi távfelügyeletre nem.

A GSM riasztó másik lehetősége bizonyos esetekben a kétirányú kommunikáció. Lehetősége van ezeknél a lakásriasztóknál az ingatlan tulajdonosának állapotot lekérdezni, távolról ki-be kapcsolni a teljes rendszert akár egy SMS üzenettel vagy hívás indítással is.

Ma már számtalan típust találhatunk a vagyonvédelmi piacon, mind távfelügyeletes, mind önálló átjelzéses formában a GSM riasztó rendszerek között. Amire azonban mindig érdemes odafigyelni, hogy bármelyik változatot is válasszuk a teljes körű védelem biztosítása érdekében rendelkezzen a rendszer a szükséges minősítésekkel.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’GSM alarm system’]