A modern vagyonvédelem már számos lehetőséget kínál számunkra, amennyiben értékeink és személyünk megóvása a tét. A különböző megoldások között találhatunk elektronikus és mechanikus biztonsági rendszereket is. Ezen belül is az elektronikus védelmi rendszerek között egyre inkább keresett eszközök lettek a megfigyelő kamerák. A régi analóg rendszereket az elmúlt években felváltották a megbízható, kiváló minőségű digitális megfigyelők. Ezek között is egyre keresettebb az IP kamera eszközökkel felszerelt biztonsági rendszer.

A biztonsági megfigyelő rendszerek elsődleges célja, hogy az adott ingatlannál – legyen az céges, vagy magáningatlan – történő eseményeket képileg rögzítse. Akár akkor is, amikor ép nem tartózkodunk a helyszínen. Ezen felül már a legtöbb megfigyelőnél, nem csak az IP kamera esetén elérhető a távoli betekintési funkció.

IP kamera megfigyelő megoldások

Az IP kamera úttörő szerepet töltött be a digitális, nagy felbontású biztonsági megfigyelésben. Az első digitális CCTV rendszer is IP technológiával készült. A zárt láncú megfigyelőrendszereken kívül még további lehetőségeket is találhatunk IP kamera kapcsán. Ilyen lehet az autós kamera, babamegfigyelő és egyéb önálló működésre képes digitális megfigyelő.

Fontos megjegyezni, hogy az IP kamera hálózati működésre alkalmas. Természetesen megoldható, hogy fizikai hálózatba kössük a rendszert, mint az analóg, vagy más digitális technológiával készült kamerákat. De az IP kamera egyik nagy előnye pont az, hogy nincs szükség a működéshez fizikai hálózatra a kiépítés helyszínén. Ezeknél a megfigyelőknél megoldható, hogy különböző helyszíneken (akár az ország különböző pontjain) felszerelt kamerák felvételeit egy helyen gyűjtsük össze. Ez leginkább cégek telephelyeinek megfigyelését képes kedvezően kiszolgálni. Természetesen magáningatlanok esetén is jó megoldás lehet egy ilyen megfigyelő rendszer.

IP kamera megfigyelőrendszer kialakítása

Egy IP kamerás megfigyelőrendszer esetén fontos, hogy a helyszínen legyen kialakítva informatika hálózat. Ennek kialakítására javasolják a gyártók a LAN hálózatot. Melyet UTP vagy FTP kábelen keresztül lehet kivitelezni. Ennél a típusú megfigyelőrendszernél szükség van bizonyos szintű informatikai ismeretekre. Mivel a kamerák külön hálózati címmel lesznek ellátva rendszeren belül.
Ez annyit jelent, hogy a rögzítő (NVR) és a kamerák egy hálózati tartományba kerülnek.

Fontos megjegyezni, hogy a felhasználók gyakran összekeverik a vezeték nélküli és az IP kamera fogalmát! Amit mindenképp érdemes tudni, hogy ezeknek a  megfigyelőeszközöknek, csakúgy mint más biztonsági kameráknak szükséges tápellátást biztosítani. Továbbá a tápellátáson kívül UTP jelcsatlakozást is szükséges biztosítani a megfelelő hálózati működéshez. Kültéri megfigyelés esetén ezért javasolt a csatlakozást vízmentes kötéssel megoldani.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’IP camera 2k 4k’]