Kültéri mozgásérzékelő hatékonyabb biztonság az ingatlanoknál

Statisztikákkal bizonyított, hogy a bűncselekmények száma világszerte növekedő tendenciát mutat. Ezért elengedhetetlen, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk értékeink és személyi biztonságunk megóvására. Amikor a nehezen megszerzett értékes javainkat óvnánk gyakorta gondolunk a vagyonvédelmi rendszerek kiépítésére. A lakásriasztóknál, és a biztonsági kameráknál is lehetőség van rá, hogy kültéri mozgásérzékelő eszközökkel egészítsük ki a rendszert.

A kültéri mozgásérzékelő régóta jelen van a piacon, azonban nagyobb számú alkalmazásuk napjainkra terjedt el. Az ingatlantulajdonosok egy része csak azért nem választja ezt a fajta védelmet, mert mind a mai napig előfordulhatnak fals riasztások. Érdemes tudni, hogy hiába a mind tökéletesebb fejlesztéseknek amivel igyekeznek a gyártók kiszűrni a hibalehetőségeket.

Jellemzően a fals jelzések legtöbbször valósak, csak éppen nem betörési szándékú riasztás. A kültéri mozgásérzékelő esetén a téves jelzések a természeti tényezők okozzák. Ilyen lehet az erős napsütés és a területen telepített mozgó növényzet (fa, bokor). A hasonlóan fals, nem kívánt jelzésekért gyakran a kisállatok is felelősek lehetnek.

A kültéri mozgásérzékelő működése a beltéri mozgásérzékelők elvén alapul. Találhatunk a piacon normál passzív infravörös érzékelőt, vagy kombinált (mikrohullámú érzékelővel együtt üzemelő) érzékelőt is. Mindkét esetben az érzékelő objektíve előtt történő hőmérséklet változást figyeli a rendszer. A melegvérű élőlények (emberek, állatok) hő kibocsájtását és a környezeti hőmérséklet közti különbséget figyelembe véve.

Kültéri mozgásérzékelő típusok

  • Normál passzív infrás kültéri mozgásérzékelő: Szerkezete hasonló, mint a hagyományos beltéri érzékelőé, csak időjárásálló burkolattal rendelkezik. Viszonylag sok téves riasztást okozhatnak még, ezért mindenképp ajánlott olyan zárt épületben alkalmazni. Ahol a hőmérséklet, páratartalom és a por hasonló egy kültéri helyszínhez, viszont nincsenek széllökések. A kültéri mozgásérzékelő technológia sajátosságából adódóan, minél közelebb található egy infra jelforrás, például egy madár, az eszköz annál nagyobbnak fogja látni. Ezért fordulhat elő ilyen esetekben téves riasztás. Amennyiben egy apró pók a külső burkolat alatt megbújva a lencsén mászkál, azt egy jól megtermett octopusként érzékeli a rendszer.
  • Kombinált duál infra és mikro kültéri mozgásérzékelő: Modern, tovább fejlesztett érzékelő. A két optikás érzékelésének köszönhetően megszűri a környezeti hatásokat és felismeri az emberi mozgás jellegzetességeit. A lehető legkevesebb téves riasztást eredményezve ezzel. Kültéri alkalmazásra nem javasolt a normál egy optikás érzékelő. Hiszen ezzel szemben a kombinált kisállat védett érzékelőnél egy közepes termetű kutya is sétálhatna a kültéri mozgásérzékelő előtt. Anélkül, hogy bármilyen riasztást okozna.

Kültéri mozgásérzékelő és a beltéri közötti különbség
Egy külső érzékelő teljesen más körülmények között kell, hogy dolgozzon, mint egy beltéri eszköz. Az egyik lényegi eltérés, hogy kültéri alkalmazásnál különböző természeti körülmények fordulhatnak elő.

Eshet az eső, süthet a nap, valamint fújhat a szél. Valamint a hőmérsékleti ingadozás is nagyobb lehet, szélesebb tartományban mozoghat, mint ingatlanon belül. Ezeknek a külső tényezőkkel szemben kell védelmet nyújtani, a megfelelően működéshez. Ezért szükséges a belső elektronikát időjárási viszonyoknak ellenálló burkolattal ellátni.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Perimeter outdoor motion detector’]