Betörésvédelem, ahol a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt

Senkinek nem hangzik újdonságként és meglepetést sem okoz, ha azt hallja, hogy a társadalmi és szociális érdektelenségünk miatt, valamint a megváltozott gazdasági helyzetek következményében egyre többször követnek el olyan bűncselekményeket, ahol illetéktelenek vagyoni károkat (olykor rosszabb esetben személyi károkat is) okozva ingatlan betörést hajtottak végre. A betörésvédelem kialakítása ezeknél az eseteknél a legtöbbször már csak utólag kerül a figyelem középpontjába. Pedig érdemes tudni, hogy a jelenlegi bűnügyi statisztikák szerint (melyeket be is jelentettek a hatóságok felé) az elmúlt években átlagosan fél óránként történik ingatlanbetörés.

A társadalom bizonyos rétege a gyors pénzkeresetet látva, vagy csak a kilátástalanságot érezve könnyen fordul törvénytelen eszközökhöz és lép át morális és törvényi szabályokat. Ezen bűncselekmények elszaporodása egyre nagyobb méreteket kezd ölteni hazánkban is. A legtöbb esetben a társadalom ezen rétegét kitevő személyek veszélyérzet és mérlegelés nélkül, olykor mások és saját testi épségüket is képesek veszélyeztetni. Ezért a betörésvédelem szempontjából a megelőzés és elővigyázatosság fontos lehet bármelyik ingatlannál.

Betörésvédelem és a megoldások

Komplex betörésvédelem esetén egyaránt beszélünk mechanikus és elektronikus védelemről.
Mechanikus védelmi rendszerek lehetnek a biztonsági zárral és reteszekkel ellátott bejárati ajtók, a biztonsági ablakok megerősített üveggel, valamint a nyílászárókra elhelyezett rácsok. Ezek az eszközök és rendszerek, már egy alap védelmi szintet tudnak nyújtani bármelyik ingatlan esetén. A betörésvédelem megelőző szerepének másik nagy lehetősége az alap biztonsági rendszer kiegészítése elektronikus vagyonvédelmi eszközökkel.

Az elektronikus betörésvédelem rendszerei lehetnek a lakásriasztók: legyen szó kültéri riasztóról vagy beltéri védelemről, valamint kamerás megfigyelőrendszerek és a beléptető rendszerek. Ezek a védelmi eszközök már nagyobb elrettentő tulajdonsággal bírnak, mivel itt fokozott lebukási veszély lehet. Sajnos azonban arra is láttunk és hallottunk már példát, hogy ezen komplex védelmi eszközök sem jelentenek 100%-os biztonságot és a jelenlétük ellenére is megtörténik az ingatlanba a behatolás. Azonban amit viszont semmiképp nem érdemes elfelejteni, hogy egy jól megerősített betörésvédelem hatékonyan csökkentheti a keletkező károk mértékét.

Az ingatlan betörések legtöbbjét a nyílászárók felfeszítésével és rongálással követik el, ezért is van az, hogy a „héjvédelem” megerősítésére és felügyeletére érdemes elsődlegesen odafigyelni és pénzt áldozni. Ezzel hátráltathatjuk a betörő munkáját és fokozhatjuk a lebukás, elfogás esélyét.

A betörésvédelem területén számtalan szolgáltatók, céget és kereskedelmet találhatunk Magyarországon, akár az interneten keresztül is, akik több perspektívát kínálva segíteni tudnak nekünk a megfelelő biztonsági rendszer kialakításában. Amire viszont mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a kereskedelmi forgalomban megtalálható gyakran kedvező és olcsó eszközök nem feltétlenül rendelkeznek a megfelelő minősítésekkel (MABISZ), miáltal funkcióját tekintve közel sem biztos, hogy a vele szemben támasztott igényeket ki tudja elégíteni. Ezért is érdemes a betörésvédelem kialakításának már a tervezési szakaszában szakember segítségét igénybe venni.