A vagyonvédelmi megfigyelőrendszerek esetén már szinte minden esetben olyan eszközökkel találkozunk, ahol éjjellátó kamera kerül felszerelésre a helyszínen. Hiszen a gyors technológia fejlesztéseknek köszönhetően, a ma már elavultnak számító infra megvilágítás nélküli fekete-fehér kamerák őskövületi eszköznek számítanak.

Persze már évekkel ezelőtt is lehetett olyan kamerát vásárolni, mely képes volt éjjel is valamilyen képet biztosítani külön megvilágítás nélkül is, köszönhetően annak, hogy a kamerába épített chip nagyon alacsony lux igénnyel rendelkezett. De ezek a speciális kamerák még ma is igen magas áron vásárolhatóak meg.

Ezért, ha napjainkban amikor éjjellátó kamera megfigyelőről beszélünk, mindenképp a külön infra megvilágítással rendelkező kamerára érdemes gondolni. Azonban itt is lehet eltérés kamera és kamera között. Hiszen az alacsonyabb árfekvéssel rendelkező éjjellátó kamera is képes már éjszakai sötétben képet biztosítani, viszont jellemzően ezek a rendszerek még nincsenek felszerelve az úgynevezett infra szűrővel. Minek következtében a nappali képnél is ugyanúgy szerepet játszik az infra megvilágítás, ezért bár éjjel biztosít a rendszer számunkra rögzített képet még ha fekete-fehér képben is, de a nappali megfigyelésnél visszanézés alkalmával szinte egyáltalán nem színhelyes képeket nézhetünk meg, amitől az egész megfigyelésnél olyan érzésünk támadhat, hogy egyáltalán nem élethű a rögzített kép. A kék talán zöld lesz, a piros rózsaszín és így tovább.

Pár éve a modernebb kamerák IR szűrővel felszerelve vásárolhatók már meg, ami jelentős mértékben javítja a nappali megfigyelés színvisszaadását is. Hiszen ezzel a speciális eljárással, már csak szürkület esetén kapcsolja be a rendszer az infra megvilágítást hardveresen, így nappal is élethű, valóságos színeket nézhetünk az éjjellátó kamera által.

Hogy hogyan is működik pontosan az infra szűrős éjjellátó kamera?

A kezdetekben ahhoz, hogy éjjel is megfigyelhessünk bizonyos területeket a kamerával egy egyszerű és költséghatékony eljárást alkalmaztak. Az éjjellátó kamera lencséjére egy speciális filmréteget vittek fel, mely a lencsére áramló fényt megtörte és ezáltal éjszaka is alkalmas volt a kamera fekete-fehér képalkotásra, azonban ennek az egyszerű megoldásnak is megvolt a hátránya, mivel nappal is ugyanúgy megtört a fény ezen a filmrétegen és elvesztek a képek színhűségei. Erre a problémára a mérnökök kifejlesztettek egy mechanikus szűrőt, melynek igen összetett a működése. Ez a mechanikus szerkezet egy áttetsző műanyag lapkát mozgat a lencse előtt, mely az infra megvilágítás bekapcsolásával együtt a lencse elé mozgatja a mechanikus filmréteggel ellátott lapkát. Így már az éjjellátó kamera nem csak éjjel biztosít számunkra képet, de nappal is színhelyes, élethű visszatekintést tesz lehetővé.

Tévhitek az éjjellátó kamera esetén!

Gyakran a forgalmazók a gyártók adatai alapján a kamerák tulajdonságainál az éjszakai látás adatainál az infra megvilágítási távolságát adják meg. Ami persze kecsegtető és jól is hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy addig amíg az infravető több tíz méter távolságra is képes eljutni, maga az éjjellátó kamera lencséje már közel sem biztos, hogy ezt fogja tudni. Normál esetben a távolság legyen szó akár nappali, akár éjszakai megfigyelésről az éjjellátó kamera objektívjének a méretétől függ.

Átlagban amivel számolni lehet, hogy az objektív minden egyes millimétere nagyjából 1,5 méteres távolságra történő ellátást tesz lehetővé. Így egy normál 3,6- 4mm-es objektívvel ellátott éjjellátó kamera legyen szó akár nappali, akár éjszakai megfigyelésről jellemzően 5-6 méteres távolságig képes felismerhető képet biztosítani.