Napjainkban az ingatlan és vagyonvédelem területén számtalan megoldási lehetőség közül választhatunk, különböző mechanikus és elektronikus biztonságtechnikai megoldás áll már rendelkezésre, hogy otthonunk, cégünk és egyéb épületeink biztonságát növeljük, az illetéktelen behatolókkal szemben. Ilyen lehet, a hagyományos helyi riasztású lakásriasztó vagy a vezeték nélküli átjelzést biztosító GSM riasztó de gyakran ezekhez már kiegészítő védelemként a kamerás megfigyelőrendszerek is kiépítésre kerülnek.

Még pár évvel ezelőtt jellemzően a helyileg szirénázó lakásriasztók kerültek többségben felszerelésre, ma már egyre többször és mind gyakrabban találkozhatunk olyan elektronikus védelmi berendezéssel, mely egyben GSM riasztó rendszerként is funkcionál. A vagyonvédelmi rendszerszerek elterjedésével és a rohanó életvitelünkkel együtt jár sajnos az, hogy már egyre kevésbé figyelünk oda egy-egy szirénázó autóra, vagy ingatlanon elhelyezett kültéri sziréna megszólalására. Ezért a lakásvédelmi rendszereknél egyre nagyobb számban kezd elterjedni a 24 órás felügyelethez bekötött riasztórendszer

Míg eleinte a riasztórendszerek esetén nagyobb számban a vezetékes hálózati telefonos átjelzést választották a tulajdonosok – hiszen alacsonyabb havidíjakkal lehetett kalkulálni ezeknél a rendszereknél – ma már ezzel szemben szinte 95%-ban a távfelügyelt lakásriasztó rendszerek GSM riasztó elven működnek. Köszönhetően a mobiltelefonok robbanásszerű elterjedésének és a szolgáltatók folyamatos árversenyéből kialakult csökkenő díjaknak. Mára már szinte alig észrevehető különbség van egy vezetékes (kapcsolt) vonalas távfelügyeleti havidíj és egy GSM átjelzéses havidíj között. Nem beszélve arról, hogy a kábel és IP technológiás szolgáltatások elterjedésével, mely keretén belül már a telefonszolgáltatás, TV és internet csomagban történő igénybevételével együtt már igen kedvező áron beszerezhető, mind kevesebb háztartásban található meg a hagyományos analóg telefonvonal.

GSM riasztó előnyei egy védelmi rendszerben!

A GSM riasztó számos előnnyel rendelkezik a helyi, vagy vezetékes átjelzéssel rendelkező lakásriasztóval szemben, csak egy párat megemlítve:

1. Biztonságos átjelzés, akár áramszünet esetén is! Hiszen ez a GSM riasztó saját akkumulátorról működve, akár egy hosszabb áramszünet esetén is biztosítja az ingatlan védelmét egy esetleges riasztás esetén pedig az átjelzéssel sem lehet probléma.

2. Gyakori életjel lekérdezés! A helyi vagy telefonos lakásriasztók esetén általános tendencia a napi egy alkalmas rendszer teszt, melynek keretében ellenőrizni tudjuk, hogy a riasztórendszer rendben működik. Ezzel szemben a GSM riasztó esetén az általános a napi többszöri életjel lekérdezés, általában 4 óránként, vagy emeltebb szintű védelem esetén óránként történik meg ez az ellenőrzés. Így, ha már egy alkalommal nem történik meg a tesztjelzés, a felügyeleti szervnél ezt a diszpécser érzékeli, melyről azonnal értesíti az ingatlan tulajdonosát.

3. Költséghatékony kiépítési lehetőség! Mivel a GSM riasztó esetén már a riasztó központjába alapból a gyártás folyamán beleintegrálják a GSM átjelzőt is, így költségeket spórolhatunk meg, mivel nincs szükség egy plusz kiegészítő eszköz megvásárlására. Valamint a SIM kártya költségeit a havidíjjal együtt kell megfizetni, ezért nem szükséges, hogy plusz még egy számlával kelljen a mindennapjainkban foglalkoznunk.