Éjjellátó kamera óriási fejlődés a megfigyelésben!

A biztonságtechnika területén ma már egyre több helyen kerül kiépítésre a riasztórendszer mellett kamerás megfigyelőrendszer is. Ezek a rendszerek jelenleg már többségben éjjellátó kamera felszerelésével kerülnek kialakításra. A fejlesztéseknek köszönhetően ma már bármelyik telepítéssel és kereskedelemmel foglalkozó szolgáltatónál elmondható, hogy csak olyan megfigyelő kamera van a termékpalettájukban, amelyik már alapból éjjellátó kamera módban is funkcionál.

Az éjjellátó kamera főbb ismérvei

Ahhoz, hogy szürkületben, vagy épp sötétben olykor gyenge fényben, vagy rossz látási viszonyok között is megfelelően, valamint értékelhető képben lássunk, szükséges a kép minőségének a feljavítása. Ez annyit jelenti, hogy a kamerás megfigyeléshez elengedhetetlen képi elemeket elég tisztán, kontrasztosan, minél részletgazdagabban kell az objektívvel érzékelnünk úgy, hogy közben a mozgásokat és állapot változásokat is nyomon tudjuk követni a kamerával. Ez a kamera már nem csak a nappali megfigyelésnél biztosít a felhasználó számára jó minőségű és értékelhető képet, hanem akkor is, amikor a megfigyelőrendszernek nincs nappali fény biztosítva, vagy pedig plusz segéd megvilágítás.

Az éjjellátó kamera akár teljes sötétségben is infra megvilágítás segítségével (IR) szintén használható. Így ez a segédeszköz az emberi szem által egyáltalán nem, vagy csak igen nehezen látható infravörös sugarakat bocsájt ki, mely biztosítja a kamera számára szükséges plusz fényforrást. Az infra megvilágítás sötétben, szürkületben, nedves, ködös időben is jelentősen növelheti az éjjellátó kamera hatékonyságát, bár azt sosem szabad elfelejteni, hogy a páratartalom sűrűsége, ide értve a ködös időt is, azért nagyban befolyásolja a belátható terület távolságát.

Bár általában az éjjellátó kamera használatánál elmondható, hogy nem minden esetben a megfigyelt terület távolsága a legmeghatározóbb, hanem sokkal inkább az, hogy sötétben, vagy gyenge fényviszonyoknál megfelelő minőségben és módon figyelhessük az adott területet.

Az éjjellátó kamera típus meghatározásánál a leggyakrabban a Day/Night besorolás alatt találhatjuk meg ezt az eszközt, amennyiben a forgalmazóknál, vagy pedig az interneten próbálunk érdeklődni, vagy tájékozódni.

Maga az éjjellátó kamera egyébként arról is megismerhető, hogy nappal színes képeket továbbít a rögzítő egység felé, éjjel viszont sötétedés alkalmával automatikusan átvált fekete-fehér képre. Ma már a legtöbb éjjellátó kamera esetén beépítésre került egy hardveres infraszűrő a kameraházba, mellyel a nappali színes képek esetén is élethű színeket láthatunk a rögzítési oldalon.

A technikai fejlesztéseknek köszönhetően azonban hamarosan az az éjjellátó kamera is elérhetővé fog válni a piacon, mely már nem csak nappal nyújt a felhasználó számára színes képet, hanem már az éjszakai megfigyelés alkalmával is elérhetőek lesznek ha nem is teljesen szín hűen, de színesen továbbított képek.