CCTV kamera a vagyonvédelem egyik őrszeme

A kamerás megfigyelők, azaz CCTV kamera rendszer leginkább a bűnmegelőzésben, és az elkövetett bűncselekmények felderítésében alakít jelentős szerepet. A vagyonvédelemben használt CCTV kamera feladata az ellenőrzött területen történt események rögzítése és azok tárolása, legyen szó akár beltéri, akár kültéri megfigyelésről. Ma már ezeknél az eszközöknél alapfunkciónak számít az éjjellátás, amivel lehetősége nyílik a tulajdonosnak akár sötétben is plusz megvilágítás nélkül rögzítenie a területen zajló történéseket.

Ma a másik fontos alapkövetelmény melyet a CCTV kamera rendszerrel szemben támasztanak a felhasználók a távoli elérés, amit vagy az IP alapú rendszer biztosít a tulajdonosnak, vagy pedig analóg és a digitális kamerás megfigyelő esetén a rögzítőegységbe kialakított LAN (hálózati) modul, ezen át internetre kapcsolható a rendszer és mód adódik arra, hogy bárhonnan, bármikor betekinthessen a felszerelt kamera rendszer felvételeibe, vagy előző már rögzítésre került adatokat és képeket visszanézzen.

Kültéri CCTV kamera

A kültéri CCTV kamera ideális olyan ingatlanok külső helyszínén történő események megfigyelésére és rögzítésére, ahol akár szélsőséges időjárási viszonyok is előfordulhatnak. Ezáltal a kamerát érheti erős, tűző napfény, eső, zápor, por, és más környezeti, időjárási behatás, viszont ezek az időjárási tényezők nem befolyásolják a kamerák működését, hiszen a burkolatuk megfelelő védelemmel vannak ellátva. Leginkább fémházas burkolatuk, kompakt, egybe épített kivitelben, vagy olykor félgömb, dóm tokozattal vannak felszerelve, ami esztétikus kialakításának köszönhetően már a frissen felújított épületek külső összképét sem rontja. Kiépítés tekintetében leginkább közterületeken, ipari objektumoknál, de mind nagyobb számban már magáningatlanok külső homlokzatán is megtalálhatóak ezek a megfigyelőkamerák.

Beltéri CCTV kamera

A beltéri CCTV kamera esetén a külső burkolat tekintetében sokkal inkább az esztétikai kialakításra van fektetve a hangsúly, mint a külső időjárási viszonyoknak való ellenállásra. Mivel ezek a kamerák ingatlanon belül, azaz beltéren kerülnek felszerelésre, így nem az a fő szempont, hogy víz és por álló legyen a burkolata, hanem sokkal inkább a burkolatnak kell alkalmazkodnia a belső tér berendezési tárgyaihoz. Kiépítés tekintetében leginkább kereskedelmi egységekben, (üzletek, éttermek), társasházak lépcsőházában, iroda épületekben és természetesen már magán ingatlanok belső tereiben kerülnek ezek a megfigyelő kamerák felszerelésre.

Néhány évvel ezelőtt még talán luxus cikknek számított, hogy magáningatlanokat CCTV kamera rendszerrel figyeljenek, de ma már a rohamos technikai haladásnak és a gyártók egymás közti piacversenyének köszönhetően majdnem bárki részére hozzáférhetővé váltak ezek a képi megfigyelésre és hang rögzítésre és tárolásra is alkalmas biztonságtechnikai CCTV kamera rendszerek.