Az ingatlanoknál kiépítésre kerülő elektronikus biztonsági eszközök elterjedésével mind inkább igény mutatkozik a teljes körű és optimális védelem kialakítására, legyen szó akár családi házról, lakásról, egyéb magáningatlanról, vagy üzletről, egy irodáról, esetleg telephelyről. Így az elektronikus riasztórendszerek mellett egyre több helyen találkozhatunk már digitális biztonsági kamera rendszer kialakítással.

Pár évvel ezelőtt még a kamerás megfigyelőrendszerek talán a luxus védelmi kategóriába tartoztak, azonban napjainkra már a gyártók árversenyének köszönhetően igen kedvező áron és feltételekkel juthat bárki hozzá egy kiváló minőségű, digitális biztonsági kamera rendszer eszközeihez. Ezzel a védelmi rendszerrel lehetőségünk van arra, hogy egy fokozott védelmi kört alakítsunk ki ingatlanunk körül, akár beltéren, akár kültéren. Nem beszélve arról, hogy jelenleg már szinte csak pár helyen jelenthet akadályt az, hogy akár okostelefonon, interneten, vagy tableten keresztül betekinthessünk az élő képekbe, vagy rögzített eseményekbe bármilyen messze is tartózkodjunk a kiépítés helyszínétől.

A biztonsági kamera rendszer fontosabb eszközei

Amikor biztonsági kamera rendszer eszközökről beszélünk nem csak a megfigyeléshez használatos kamerákra kell gondolni, hiszen a teljes rendszer sokkal összetettebb ennél. Persze minden egyes alkotóelem fontos részét képezi a megfigyelésnek.

Megfigyelő kamera: Legyen szó akár kültéri, akár beltéri megfigyelésről a kamerák fontos részét képezik a teljes rendszernek, hiszen a kamera előtt történő eseményeket a felszerelésre került kamerákon keresztül figyelhetjük meg és továbbíthatjuk azon egység felé, melyen a tárolás történik. A megfigyelő kamerák között már igen széles spektrumban választhatunk, a hagyományos analóg kamerától kezdve, a kiváló képminőséget biztosító több megapixeles digitális (IP, HD-SDI, HD-TVI, AHD) kamerákig találhatunk az igényeinknek megfelelő eszközöket. Ezen belül is további lehetőségeink vannak, hiszen speciális igényeket kielégítve vásárolhatunk akár rejtett, vagy éjjellátó, esetleg távoli megfigyelést biztosító eszközöket. Azonban tény, hogy a biztonsági kamera rendszer egyik legfontosabb eszköze a megfigyelő kamera.

Rögzítő egység: A következő elengedhetetlen eszköz a tároló és rögzítő egység. Ma már a legtöbb esetben a biztonsági kamera rendszer esetén a megfigyelő kamera mellé szükséges egy különálló eszköz, melyre az adatok tárolása történik. A leggyakrabban ez az eszköz egy asztali rögzítőegység, mely a kiépített kamerák képeit egy helyre gyűjti és a felvételeket rögzíti, mint ahogy azt az eszköz elnevezése is sugallja. Ma már a rögzítőegységeknél általános funkciónak számít a hálózati kapcsolat, mely lehetővé teszi, hogy a teljes biztonsági kamera rendszer felvételeit és képeit akár távolról is elérhetjük. Ezen funkció egyetlen feltétele, hogy a kiépítés helyszínén internetes elérhetőséget biztosítsunk a teljes rendszer számára.

Kiegészítő, speciális eszközök: A biztonsági kamera rendszer esetén lehetnek olyan speciális eszközök, melyek a teljes rendszert egy komplexebb védelemmé alakítják, ilyen lehet beltéren a mikrofon modul, mely által nem csak képeket rögzíthetünk egy adott helyszínen, hanem hangot is.
A másik jellemző kiegészítő a vezérlő panel, amely a forgó kamerák esetén lehet a biztonsági kamera rendszer kezelőjének a segítségére, akár őrjáratozásra, vagy egy adott történés azonnali ráközelítésére.