Manapság amikor minden a digitális és intelligens világról és életmódról szól, már elkerülhetetlen hogy a vagyonvédelem és a biztonságtechnika is felvegye a lépést ezzel a rohanással. Ezért az elektronikus lakásriasztók mellett egyre inkább szerepet kapnak a személyünk és értékeink védelmének megóvásában a videókamerák is.

Videókamerák találhatóak már a piacon számtalan változatban és árkategóriában, a választási lehetőségeinknek szinte már csak a pénztárcánk szabhat határt. Elmondható, hogy már nincs olyan igény és elvárás, melyre ne lehetne találni biztos megoldást. Persze itt is igaz a szabály, hogy vannak kivételek melyek erősítik a szabályt.

A modern filmeknek köszönhetően azért előfordulhat olyan eset, hogy a videókamerák tudása csak a képzeletben és a filmekben képes azt megoldani, amit a képernyőn látunk, azonban a technológia fejlesztések és a rendszerek tudása még nem érte el azt a szintet, hogy a valóságban is biztosítani tudja a tulajdonos számára azt, amit láttunk. Vagy pedig az elképzelés megvalósításához nem elegendő egyetlen megfigyelőrendszer kialakítása, hanem egy komplexebb rendszert igényel.

Videókamerák felhasználási lehetőségei

Ma már egyaránt használhatunk kültéri és beltéri megfigyelésre is videókamerákat. Mindkét megfigyelési módnál találhatunk számunkra megfelelőt, mely lehet olcsóbb, drágább, hagyományos analóg minőségű és profibb digitális felbontású rendszereket.

Beltéri videókamerák: Elsősorban üzletek, kisboltok, irodák és társasházak belső tereinek vendégforgalmának, árukészletének és dolgozói tevékenységének megfigyelésére alkalmazandó biztonsági rendszer. A videókamerák igény esetén internetre csatlakoztatva, akár távolról is elérhetőek, így az élőkép betekintés, és a visszanézés akár a kiépítés helyszínétől távolról is megtehető.

Kültéri videókamerák: Ma már a kültéri megfigyelőrendszerek szinte bárki számára elérhetőek, aki egy fokozott biztonságra vágyik otthonában, cégénél. Nagyjából ezen rendszerek esetén is az igényeknek csak az anyagi lehetőségek szabhatnak határt. Hiszen egy jobb minőségű hagyományos analóg rendszertől elindulva a magasabb, profi digitális több megapixeles felbontással rendelkező kamerákig bármit megtalálhatunk már, kültéri időjárás ellenálló burkolattal. Legyen szó akár esőről, fagyról, vagy nyári hőséget idéző melegről. A kültéri videókamerák esetén már szinte nem is találkozhatunk olyan eszközzel melynél ne lenne biztosítva az éjszakai megfigyeléshez vagy a megvilágítás, vagy a megfelelő hardveres kiegészítés. Hasonlóan a beltéren használatos eszközökhöz a kültéri videókamerák távoli megfigyelésére is lehetőség van.

Bizonyos esetekben pedig már akár kültéren, akár beltéren találhatunk speciális feladatokra megfelelő eszközöket. Ilyen lehet beltéren a rejtett kamerás megfigyelés, vagy pedig a kültéren nagyobb területek figyelésére alkalmazott speed dóm (forgómotoros), többszörös zoommal rendelkező videókamerák.