Ma már elengedhetetlen, hogy védjük saját értékeinket és személyünket, hiszen a növekvő számú ingatlanbetörések és személy, valamint vagyon ellen elkövetett bűncselekmények szükségessé teszik, hogy minél nagyobb figyelmet fordítsunk ezek védelmére és megóvására. Ezért a megfigyelést szolgáló kamerák ma már egyre több ingatlannál kiépítésre kerülnek mind magán ingatlanoknál, mind pedig kereskedelmi, céges ingatlanoknál (üzletek, irodák, telephelyek).

A biztonságtechnikában használt kamerák legfőképpen a bűnelkövetés megelőzésében, illetve a bűncselekmények bizonyításában és felderítésében lehetnek segítségünkre. Azon ingatlanokban, ahol szemmel láthatóan vagyonvédelmi rendszer kerül kialakításra legyen az akár egy lakás riasztórendszer vagy egy megfigyelő kamerákkal kiépített védelmi rendszer sokkal kevesebb eséllyel történik behatolás, mint a védelmi rendszer nélkül álló épületekben. Az illetéktelen behatolók nagy többsége törekszik olyan ingatlant kiszemelni, ahol kevesebb eséllyel fordulhat elő, hogy bárki észrevegye, vagy egy védelmi rendszer jelezze akár egy távfelügyeleti szolgáltató felé az illetéktelen behatolást és ezzel kockáztassa a lebukás veszélyét.

A kamerák mindamellett, hogy már jelenlétükkel meggátolhatják egy-egy bűncselekmény elkövetését, egy rögzítőegységgel összekötve alkalmassá válnak arra, hogy a helyszínen történő eseményeket egy rögzítőegység felé továbbítsák és azokat a tulajdonos tárolhassa, illetve a későbbiek folyamán visszanézhesse. Ma már a legtöbb esetben a biztonsági kamerák képeit akár távolról is elérhetjük internetes kapcsolaton keresztül. Ehhez csak egy megfelelő rögzítőegység szükséges, és a kiépítés helyszínén egy megbízható működésű internetes kapcsolat.

Biztonsági kamerák típusai

A biztonsági kamerák többféle módon is tipizálhatóak, egyrészt a felhasználás jelegéből adódóan kültéri vagy beltéri kivitel szerint, másrészt a felbontásukból adódóan minőség szerint is kategorizálhatjuk.

A felhasználásból eredően a kamerák lehetnek beltéri kivitelűek, ebben az esetben a burkolatukat tekintve kisebb, esztétikusabb műanyag burkolattal rendelkeznek, vagy pedig a rejtett kamerák esetében kifejezetten az ingatlan belső berendezéséhez igazodva riasztórendszer eszközének álcázott burkolattal vannak ellátva, vagy egy egész pici burkolattal, mely lehetővé teszi, hogy minél inkább rejthető legyen. Ezzel szemben a kültéri kamerák már inkább robusztusabb burkolattal rendelkeznek, viszont ez a burkolat teszi az időjárással szemben ellenállóbbá és védettebbé az eszközöket.

Felbontás tekintetében a biztonsági kamerák megkülönböztethetőek, analóg, HD és Full HD minőségben. Minél magasabb felbontással rendelkeznek a kamerák, annál részletgazdagabb képet tudnak továbbítani a rögzítőegység felé. Így egy Full HD felbontással rendelkező kamera esetén sokkal nagyobb területet figyelhetünk meg nagyobb részletességgel, mint az analóg rendszerben felszerelésre kerülő kamerák esetén.