Biztonsági kamera, modern védelmi megoldás otthonra és irodába!

A biztonsági kamera napjainkban már egy szokványos védelmi megoldásnak számít nem csak a cégeknél, hanem magánszemélyek esetében is. Ezek a kamerás megfigyelőrendszerek akár önállóan működve, akár egyéb védelmi megoldással riasztórendszer kiegészítve biztosítani tudják az ingatlan tulajdonosainak, hogy fokozott, nagyobb biztonságban tudhassák otthonukat, irodájukat és értékeiket. Valamint az éjjellátó funkciójának köszönhetően ma már nem csak a nappali területmegfigyelés valósítható meg ezáltal a rendszer által, hanem az éjszakai nyomon követés is.

A biztonsági kamera jelentős szerepet játszik a bűnmegelőzésben és a bűnelkövetők elfogásában is, miáltal egyre inkább meggyőzővé válik létjogosultsága. Hiszen egy-egy elkövetőt már csak a jelenlétével is el tud tántorítani, attól, hogy akár behatolást, akár rongálást kövessen el, egy olyan területen, ahol biztonsági kamara üzemel. Természetesen 100% hatékonysággal egyetlen biztonsági kamera sem képes az elrettentésre, mindig lesznek olyan elkövetők, akik a kamera jelenlétének ellenére is megpróbálják végrehajtani a bűncselekményt kockáztatva a lebukás esélyét. De az ilyen esetekben viszont jelentős bizonyítási szerepet tudnak betölteni a kamera által rögzített felvételek, s bár olykor igen ügyesen eltakarják az arcukat az elkövetők, viszont az évek alatt személyes ismertető jegyeiket (mint mozdulatok, lépések) sosem lesznek képesek leplezni egy maszkkal, vagy kapucnival és napszemüveggel.

Ma már a technikai fejlődésnek köszönhetően a biztonsági kamera felvételei igen nagy mértékű minőségi változáson estek át. A régebbi hagyományos analóg 420-500 TV sor felbontással rendelkező kamerákat egyre inkább váltja fel, a HD, FULL HD akár 5Mpx felbontású IP és HD-SDI kamerák. Melyek lehetővé teszik, hogy a kamerák által továbbított képek, élethű, részletgazdag tűéles felvételeket tekinthessünk vissza a rögzítési oldalon.

Pár éve még a magas ára miatt is, leginkább nagyobb cégek és közhivatalok engedhették meg maguknak azt a „luxust”, hogy a védelmi megoldásokat kamerás megfigyeléssel egészítsék ki. Akkoriban még ezek a rendszerek szintén analóg, kis felbontású eszközökből álltak össze és gyakran még az éjszakai megfigyeléshez szükséges megvilágítást is segéd reflektorral, vagy egyéb megvilágítással kellett megoldani. Mivel a bűncselekmények elkövetői is lassan tisztába kerültek azzal, hogy az éjjeli megfigyelés kijátszható az elavult biztonsági kamera esetén – pont a hiányzó megvilágítás miatt – és a rögzített felvételek minősége is hagy maga után némi kívánnivalót, már nem tűnt annyira visszatartó erőnek a kiépített rendszer. Napjainkra viszont már a magánszemélyek részére is elérhetővé és megfizethetővé váltak olyan rendszerek, melyek egy tökéletes megoldást tudnak nyújtani terület megfigyeléssel kapcsolatosan. Hiszen a nagy felbontással rendelkező biztonsági kamera, legyen szó az analóg 1Mpx-eles, vagy a tökéletes képminőséget biztosító HD-SDI, IP kameráról szemcsésedés nélkül, tűéles képet biztosít. Nem beszélve arról, hogy még régebben egy nagyobb terület megfigyeléséhez akár több kamerát is igénybe kellett venni, jelenleg az alkalmazott kamerák, már nagyobb területet képesek átlátni és visszatekintés alkalámával minőségromlás nélkül is nagyítással közelebb hozható akár egy adott személy, vagy tárgy képminőség romlás nélkül.

Biztonsági kamera rendszer legelterjedtebb fajtái:

  • Analóg hagyományos biztonsági kamera: Régóta forgalomban lévő alsó árkategóriás megfigyelőrendszer. Hagyományos koax kábeles átjelzéssel történik a kamera és rögzítő egység közötti átjelzés. Nagyobb területekre is alkalmazható, mivel a kamera és rögzítő közötti távolság akár 200m is lehet. Kisebb irodák, üzletek, családi házak kedvelt védelmi megoldása.
  • IP biztonsági kamera: Modern, nagy felbontást biztosító kamerás megfigyelést tesz lehetővé. Közepes árfekvésének köszönhetően kedvelt családi házak, irodák, és üzletek kültéri és beltéri területének megfigyelésére. Kamera és rögzítő közötti kábelezési távolság maximálisan 100 m. Kiépítése bizonyos fokú informatikai ismereteket igényel.
  • HD-SDI biztonsági kamera: A legkorszerűbb, élethű, elmosódó élek nélküli képrögzítést teszi lehetővé. Könnyen megoldható a kiépítése, akár egy elavult analóg megfigyelőrendszer cseréje esetén is. A drágább, magasabb árkategóriát képviseli, de ezért cserébe a legkorszerűbb, tökéletes megfigyelést biztosítja hosszú éveken keresztül.