,

Biztonságtechnika vagy vagyonvédelem, ki hogyan is ismeri?!

A biztonságtechnika, vagy más néven vagyonvédelem egy átfogó fogalom, mely a személy és tulajdon védelmére kínál megoldásokat. Azonban érdemes kihangsúlyozni, hogy a két megnevezés mégsem teljesen ugyanazt jelenti. Hiszen a vagyonvédelem komplex védelmi megoldást takar, magába foglalva a mechanikus és elektronikus védelmet, az élőerős őrzést, személyvédelmet, érték és pénz szállítást, valamint rendezvények biztonságos lebonyolításának biztosítását, ezzel szemben a biztonságtechnika, mint ahogy az a nevében is szerepel a biztonsági problémákra kínál technikai megoldást.

Több önmagában is védelmi megoldást nyújtó és önálló funkciókkal ellátott elektronikus védelmi megoldás is megtalálható ma már a vagyonvédelemben, biztonságtechnika témakörben.

Ilyenek lehetnek a:

  • Elektronikus behatolás jelző rendszer, ismertebb nevén lakásriasztó de ugyanígy ide sorolhatjuk még a személygépjárművekben, teherautókban megtalálható riasztórendszereket is, mint behatolásjelzőt.
  • Kamerás megfigyelőrendszer, mely lehetőséget nyújt átfogó térfigyelésre és bűncselekmények rögzítésére, vagy beltéren alkalmazva a személyvédelem mellett áruvédelemre.
  • Beléptető rendszer, mely nem csak a ki-be lépést szabályozhatja egy ingatlannál, de már egyre több helyen alkalmazzák munkaidő nyilvántartásra is.
  • Őrjárat ellenőrző rendszerek és járőrkövető GPS rendszerek, kiegészítő szolgáltatásként az intézkedések hatékonyságának növelése céljából.
  • Áruvédelmi címkék, áruvédelmi kapuk, melyek leginkább a nagyobb üzletek, áruházak árukészletének lopás elleni védelmét szolgálják.
  • Tűzjelző rendszerek, melyek a nagyobb tűzkárok megelőzésében nyújtanak jelentős segítséget.

Biztonságtechnika

A biztonságtechnika napjainkra egyre nagyobb jelentőséggel bír, hiszen rendszeresen hallhatunk akár a közvetlen környezetünkben, akár a médiában olyan vagyon és személy elleni bűncselekményekről, melyek elengedhetetlenné teszik, hogy odafigyeljünk a személyes biztonságunk és egyéb vagyontárgyaink minél nagyobb megóvására. Az emelkedő szintű elszegényedésnek és kihaló empátiának köszönhetően egyre többen gondolják úgy, hogy nincs más lehetőség a megélhetésének biztosítására, így könnyebben nyúlnak törvénytelen eszközökhöz egy-egy kisebb érték megszerzésének reményében, vagy csak az erkölcsi gátak megszűnése miatt olyan eszközökhöz folyamodnak, mellyel mások megszerzett javait, olykor testi épségét is veszélyeztetve követnek el bűncselekményeket.

Az ilyen helyzetek elkerüléséhez kaphatunk a biztonságtechnika által segítséget, hiszen a megelőző intézkedésekkel jelentősen csökkenthetjük a kockázatok előfordulásának valószínűségét, vagy ha mégis megtörténik ez az esemény jelentősen csökkenthető az okozott kár mértéke.

A biztonságtechnika eszközei közül a leggyakrabban a lakásriasztókkal és kamerás megfigyelőrendszerekkel találkozhatunk mindennapi életünk során.
De ugyanide sorolhatjuk a nagyobb irodaépületekben, telephelyeken megtalálható beléptető rendszereket, és egyéb kültéri védelmet szolgáló eszközöket, mint infrasorompókat, rendszámfelismerő rendszereket.

A biztonságtechnika területén alkalmazott elektronikus védelmi rendszerek elsődleges funkciója az elriasztás és elrettentés, másodlagos cél az élőerős védelem értesítése egy esetleges behatolási kísérletről, vagy eseményről és harmadszor de nem utolsósorban, egy bekövetkezett károkozási kísérlet eseményének rögzítése, naplózása, a későbbi feldolgozás, elemzés céljából.