Betörésvédelem, mely elengedhetetlen a nyugalmunk érdekében

Rohanó világunkban gyakran a saját magunk és értékeink védelmével foglalkozunk a legkevesebbet. Pedig érdemes lenne több figyelmet fordítanunk erre a nem elhanyagolható feladatra. Már az éves bűnügyi statisztikákból is láthatjuk, hogy egyre több alkalommal fordulnak elő vagyon elleni bűncselekmények, mint betörés, lopás és értékeltulajdonítás. Sajnos egyre gyakrabban ezek mellett a bűncselekmények mellett nem ritkán személyi sérüléssel járó tettlegesség is előfordul. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minél nagyobb figyelmet szenteljünk a megelőzésre és ezzel együtt a betörésvédelem megfelelő kialakítására.

A betörésvédelem elsődleges feladata természetesen már a bűncselekmény szándékának megelőzése. Persze előfordulnak olyan esetek is, ahol az elkövetőt egy kiépített lakásriasztó kamerás megfigyelő sem tántorítja el a céljától, azonban az ilyen esetekben már a nagyobb károkozás megakadályozható azzal, ha a védelmi rendszer jelzést ad akár egy felügyeleti szerv felé, vagy az ingatlan tulajdonosa felé. Így már a bűncselekmény kezdetén megoldható az azonnali reakció, azaz a hatóságok értesítése.

Betörésvédelem kialakításának eszközei

Ma már számtalan lehetőség adódik arra, hogy ingatlanunkat biztonsági rendszerrel védjük. Ez történhet mechanikus betörésvédelmi eszközökkel, valamint elektronikus rendszerekkel. Bár ezekkel a rendszerekkel külön-külön is egy védelmi vonalat képezhetünk ingatlanunk körül. De érdemes tudni, hogy a kétféle rendszer kombinációja egy sokkal optimálisabb és komplexebb védelmet nyújt bármelyik ingatlannál.

Mechanikus betörésvédelem: A legtöbb ingatlannál, már az építés folyamán kialakításra kerül valamilyen szintű mechanikus védelem. Ilyen eszközök a zárható nyílászárók (ajtók, ablakok), melyek nemritkán már valamilyen szintű biztonsági védelemmel vannak ellátva. Mint több ponton záródó, fém bejárati ajtók, biztonsági reteszes ablakok. Természetesen a mechanikus betörésvédelem eszközei közé sorolhatjuk még a biztonsági rácsokat és az ingatlan udvarát körülvevő kerítéseket, valamint kapukat.

Elektronikus betörésvédelem: Ma már egyre több ingatlanban kerül kialakításra lakás riasztórendszer mely az ingatlanba történő illetéktelen behatolást hivatott megelőzni és jelezni. Ez a fajta elektronikus betörésvédelem többféle kiépítési módozatban található meg a vagyonvédelmi szolgáltatóknál. A hagyományos vezetékes (kábeles) lakásriasztók mellett, egyre gyakrabban kerül kiépítésre a rádiós (vezeték nélküli) vagy a hibrid (félig vezetékes, félig rádiós) riasztórendszer. Sok esetben az ingatlan építésénél már a villanyszerelési munkálatok során behúzásra kerülnek a falakba, álmennyezet alá a riasztórendszer vezetékei, így a hagyományos riasztórendszer kialakítása esztétikusan kivitelezhető.
Azonban azokban a lakásokban, ahol ez előzetesen nem történt meg és már egy esetleges felújításon is túl vannak a tulajdonosok érdemes a rádiós, vagy hibrid elektronikus betörésvédelem kialakításán elgondolkodni. Mivel ennél a megoldásnál nincs szükség kábelek elvezetésére a falon kívül, esztétikailag sokkal szebb látványt nyújt egy ilyen védelmi rendszer. Az elektronikus betörésvédelem másik kedvelt rendszere a kamerás megfigyelő, mely egyre inkább kezd már magáningatlanokban is elterjedni.