Nem jelent már újdonságot, hogy előtérbe helyezzük értékeink és személyünk védelmét. Hiszen mind többször hallani, hogy a közösségi érdektelenségünk és a megváltozott gazdasági körülmények miatt megnövekedett a bűncselekmények száma. Gyakori, hogy illetéktelen személyek anyagi károkat – rosszabb esetben személyi sérülést – okoznak egy-egy ingatlan betörés alkalmával. A betörésvédelem megoldása ezeknél az eseteknél gyakran csak utólag kerül a figyelem központjába. Mindamellett hasznos tudni, hogy a mai bűnügyi statisztikák alapján az elmúlt időszakban átlagosan 30 percenként történik ingatlanbetörés.

A társadalom adott rétege gyors pénzszerzési lehetőséget látva, vagy a gazdasági nehézségek miatt könnyebben fordul törvénytelen eszközökhöz. Előbb lép át erkölcsi és törvényi szabályokat. Az ilyen fajta bűncselekmények száma egyre nagyobb mértéket ölt Magyarországon is. Általában a társadalom ezen rétege veszélyérzet és gondolkodás nélkül, embertársai és saját testi épségüket is képesek kockáztatni. Így hát a betörésvédelem már csak a megelőzés szempontjából is, és elővigyázatosságból is fontos bármely ingatlannál. Legyen az lakó, vagy családi ház, üzlet,vagy iroda.

Betörésvédelem kínálta komplex megoldások

Amikor komplex betörésvédelem kerül szóba egyaránt gondolunk mechanikus és elektronikus védelemről is az adott ingatlan esetén.

A mechanikus védelmi rendszerek alatt értjük a biztonsági zárral, hevederrel és reteszekkel ellátott ajtókat, ablakokat. Ez mellett ott vannak még a biztonsági üveggel legyártott ablakok, valamint a kültéri homlokzatra erősített rácsok. Ezek a mechanikus eszközök már képesek egy alap védelmet nyújtani az ingatlannak.

A betörésvédelem, valamint a megelőzés másik nagy lehetősége az alap védelem kiegészítése elektronikus vagyonvédelmi rendszerekkel. A betörésvédelem elektronikus eszközei lehetnek a lakásriasztók, biztonsági megfigyelők, beléptetők, sorompók. A riasztórendszer esetén legyen szó kültéri vagy beltéri védelemről, számos lehetőség közül választhatunk. Ugyanez igaz már a videokamerás megfigyelőrendszerekre és a beléptetőkre is. Ezek a védelmi eszközök már nagyobb elrettentő tulajdonsággal bírnak a magasabb lebukási veszély miatt. Bár 100%-os védelmet ezekkel a rendszerekkel sem tudunk elérni, de egy jól kialakított betörésvédelem lényegesen csökkentheti az esetleges károk mértékét.

A betöréseket általában a nyílászárók felfeszítésével és rongálással követik el. Ezért is érdemes a külső terület és a héjvédelem megerősítésére, valamint a megelőzésre fordítani nagyobb figyelmet. Az ilyen típusú védelemmel hátráltathatjuk a betörő munkáját és növelhetjük a lebukás, elfogás esélyét.

A betörésvédelem területén a szolgáltatók, vagyonvédelmi cégek és kereskedések különböző akciókkal és kedvezményekkel várják leendő ügyfeleiket. Számtalan gyártó terméke közül választhatunk már igényeinknek megfelelő védelmi rendszert. Azonban érdemes a betörésvédelem kialakítása előtt a tervezési szakaszban szakember segítségét venni igénybe.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’Burglary prevention tips’]