Videókamerák a vagyonvédelem magas fokú eszközei

Az aktuális közbiztonság mellett és az egyre rosszabb bűnüldözési statisztikák miatt is már sajnos az ingatlanok szerves részévé kezd válni a videókamerák által történő megfigyelés. A jelenlegi felmérések és kutatások is kimutatták, hogy a szervezett betöréséket leszámítva, a hívatlan látogatók nem aszerint választanak célpontot, hogy az adott ingatlannak mekkora értéke van, vagy a környéken lakóknak milyen az életszínvonala, hanem sokkal inkább az alapján döntenek, hogy minél könnyebb és egyszerűbb, valamint észrevétlenebb legyen az adott helyszínre – akár: lakás, családi ház, üzlet vagy iroda – történő bejutás. Elsődleges célpontok mindig a kisebb vagyontárgyak, készpénz.

Ebből a nézőpontból senki sem mondhatja, hogy biztonságban van és nincs szüksége minél hatékonyabb vagyonvédelmi megoldásra. A legkedveltebb biztonsági rendszerek a lakásriasztó és a videókamerák által felügyelet megfigyelőrendszerek. Ám nem szabad azt sem elfelejteni, hogy önmagában egyetlen védelmi megoldás sem nyújt 100%-os biztonságot, de minél komplexebb az ingatlan védelme, annál hatékonyabban tudnak működni. Az adott helyszínen szirénázó riasztó még nem nyújt kellő védelmet értékeink megóvására, érdemes 0-24 órás felügyeletet is igénybe venni hozzá, valamint a videókamerák sem akadályozzák meg közvetlenül a betörést, de a rögzített események segíthetnek az elkövető azonosításában és későbbi elfogásában.

A biztosító társaságok emelt kártérítési feltételeinek egyike, a mechanikus védelmi rendszer kialakítása mellett, az elektronikus magasabb szintű biztonsági rendszer kialakítása is. A videókamerák esetén ez az elektronikus védelem történhet kültéri és beltéri megfigyeléssel is, valamint az igényeknek megfelelően akár a kettő kombinációjával is.

Videókamerák

Bármelyik esetről is legyen szó ma már alapnak számít, hogy a videókamerák ne csak nappal biztosítsanak a tulajdonos részére állandó felügyeletet, hanem akár éjjel teljes sötétségben, vagy gyér megvilágítás mellett is. Ezért a legtöbb szolgáltató és kereskedő kültérre és beltérre is egyaránt az infra megvilágítással rendelkező videókamerák eszközeit ajánlja biztonsági megfigyelésre.

Ezen belül is számtalan választási lehetőség van már kamerás megfigyelőrendszer kialakítására. Aki egy olcsóbb, egyszerű megfigyelést szeretne otthonához, cégéhez annak az analóg videókamerák nyújthatnak megoldást a fokozott biztonság kialakítására. Azonban aki hosszabb távra szeretné kialakítani az adott ingatlannál a kamerás vagyonvédelmi rendszerét, mindenképp érdemes elgondolkodnia a kicsit költségesebb, de modernebb és nagyobb biztonságot nyújtó digitális videókamerák kiépítését. Hiszen lényeges különbség van az analóg és digitális videókemerák között mind felbontás tekintetében akár élőkép betekintésnél, akár a visszanézés alkalmával, vagy ha egy adott esemény képét szeretnénk kinagyítani.

Érdemes tudni, hogy ma már az analóg rendszerek egyre inkább elavultnak számítanak, bár külső ránézésre nem feltétlenül tudunk különbséget tenni a digitális (AHD, IP, HD-TVI, HD-SDI) és az analóg kamerák között, de betekintésnél már azonnal érzékelhető a minőségi eltérés.

Jelenleg a vagyonvédelemben használatos videókamerák esetén lehetőség van a tulajdonos számára, hogy akár otthonától távol is figyelemmel kísérhesse a helyszínen zajló események, akár okostelefonon, akár tableten, vagy egy számítógépen keresztül is.