Jelenleg már egyre több ingatlannál figyelhető meg a kültéri homlokzaton, vagy oszlopokon elhelyezett kamerás megfigyelőrendszer és akkor még a beltéri kamerákról, amiket csak az ingatlanba történő belépés után vehetünk észre nem is beszélhetünk.

Kezdetben még, inkább csak cégeknél és közintézményeknél voltak megtalálható ezek a rendszerek, mivel a magas kiépítési áruk miatt nem voltak túl népszerűek. Ma már a piaci versenynek köszönhetően egyre inkább csökken a beszerzési és kiépítési költségük is, így akár már a magánszemélyek részére is elérhetővé váltak a videókamerák, mint megfigyelő kamerák.

Videókamerák típusai a megfigyelésben

Jelenleg, ha a biztonságtechnikában megfigyelő kamerákról, azaz videókamerákról beszélünk 4 különböző típust különböztetünk meg.

  • Analóg videókamerák: hagyományos analóg technológiával működő kamerák esetén a kiépített rendszer már egész kedvező áron beszerezhető. Jellemző felhasználási területe kis üzletek, magáningatlanok, irodák. A felbontás tekintetében nem alkalmasak távolabbi terület részletes megfigyelésére, illetve rendszámfelismerésre. Kábelezésük történhet koax kábelen keresztül, vagy UTP hálózati kábelen keresztül. Jelenleg még mindig inkább az koax kábeles kiépítés a jellemző az átviteli minőség miatt.
  • IP videókamerák: digitális IP technológiára épülő HD, vagy FULL HD kamerákról beszélhetünk ebben az esetben, digitális felbontás tekintetében már nagy felbontással rendelkeznek, melynek köszönhetően részletgazdag, távolról is felismerhető képet biztosítanak. Felhasználási területek üzletek, közintézmények, magánlakások, illetve olyan területek, ahol rendszámfelismerésre, vagy részletgazdag távoli azonosíthatóságra van szükség. Kábelezése UTP hálózati kábelen keresztül lehetséges csak.
  • HD-SDI videókamerák: hasonlóan az IP kamerákhoz, ezek a megfigyelőkamerák is a digitális technológiára épülnek. Szintén HD és FULL HD felbontásuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak olyan területek megfigyelésére, ahol fontos a részletgazdag képminőség, illetve a rögzített kép esetén történő nagyításnál a képminőség romlása nélküli visszatekintés. Kábelezése csak koax kábelen keresztül történhet, ezért kiválóan alkalmas a régi esetleg elavult analóg kamerás megfigyelőrendszer cseréjére, anélkül hogy a teljes rendszert újra kellene kábelezni.
  • HD-CVI videókamerák: ezek a digitális kamerák akárcsak az IP és HD-SDI kamerák nagy felbontással rendelkeznek. Az egyedüli különbség, hogy ezeket a kamerákat már nagyobb távolságoknál is bátran alkalmazhatjuk, anélkül hogy jelerősítőt kellene beépíteni a rendszerbe. Hasonlóan a HD-SDI kamerákhoz a kábelezésük koax kábelen keresztül történik.