Amikor személy és vagyonvédelemről beszélünk, mindenképp érdemes említést tenni az otthonunk és egyéb ingatlanunk védelméről is. Sok olyan ingóságunk van, melyre igyekszünk kellő figyelmet szánni, hogy ne kerülhessen illetéktelen tulajdonába, vagy ha mégis megtörténik a baj, akkor ne tudjon abban különösebb kárt, vagy anyagi veszteséget okozni. Ilyen a bankkártyánk, melyet PIN kóddal védünk, vagy az autónk, melyet különböző rablásgátló eszközökkel szerelünk fel.

Vajon ezek alapján kellő figyelmet szentelünk az ingatlanunkra is, vagy csak megelégszünk a mechanikus védelmi megoldásokkal. Mint biztonsági ajtó, zárt nyílászárók, esetleg rácsok.

Riasztóval történő ingatlanvédelem típusai

Abban az esetben, amikor elektronikus lakásvédelemről beszélünk háromféle riasztóval történő védelemről beszélhetünk.

  • Kültéri riasztó: Ebben az esetben az ingatlan külső védelmére fordítjuk a figyelmet. Ezáltal már az illetéktelen behatolót, már akkor jelezheti a rendszer, ha csak megközelíti az ingatlant. Jellemzően kültéri időjárásálló mozgásérzékelők, vagy infrasorompók kerülnek elhelyezésre, az ingatlanon kívülre. Előnye, hogy már a behatolás előtt észlelhető az illetéktelen személy, ezáltal könnyen el is rettentheti a betörési szándéktól, azáltal hogy megszólal a jelzésnek megfelelően a kültéri sziréna. Hátránya: a kültéren található növényzet elburjánzása, vagy a kisállatok generálhatnak téves jelzéseket az érzékelőkben, ezért gyakoribb lehet a sziréna megszólalása.
  • Beltéri riasztó: A beltéri riasztórendszerek esetén az ingatlanon belüli héjvédelem és csapdavédelem kialakítása az elsődleges cél. Ebben az esetben a nyílászárók védelme nyitásérzékelők elhelyezésével történik, mely egy esetleges élesített állapotú riasztórendszer esetén nyitás alkalmával riasztást küldene a központi egység felé, ami megszólaltatja a szirénát, vagy távfelügyeleti szolgáltatás igénybevétele esetén jelezne a központi szervnek. Másrészt a belső területek védelmére mozgás és törés érzékelők elhelyezése javasolt csapda szerűen, miáltal az érzékelők optikája előtti mozgás és hőváltozás esetén jelentkezne a riasztás a központban. A mozgásérzékelők elhelyezése nem feltétlenül szükséges minden egyes szobában, leginkább csak a közlekedő helyiségben és azokban a szobákban javasolt, ahol áthaladás szükséges ahhoz, hogy nagyobb értéket tudjanak az ingatlanból eltulajdonítani.
  • Kombinált védelem: A legköltségesebb mégis a leghatékonyabb módja az ingatlan elektronikus rendszerrel történő védelmének. A kettő védelmi rendszer (kültéri-, beltéri) együttes használata. Ebben az esetben, mind a kültéren, mind a beltéren elhelyezésre kerülnének érzékelők, ezáltal egy komplex védelmi rendszer kerülne kiépítésre, mely már a behatolás kísérleti stádiumában jelezhet a központ felé esetlegesen néma riasztásként. Valamint kombinálható oly módon, hogy ha az ingatlanban a tulajdonos otthon tartózkodik, külön zónariasztásként a kültéri védelmet még akkor is beélesítheti.

Riasztó kiépítése esetén érdemes a távfelügyeleti szolgáltatást is igénybe venni, mert ezáltal egy 24 órás felügyelet kerül a rendszerszer mellé, így nem fordulhat az elő, hogy egy-egy jelzésre ne történjen megfelelő intézkedés.