Videokamera védelem az ingatlan biztonságáért

Már nem csak világszinten, de Magyarországon is egyre népszerűbb védelmi megoldássá vált a biztonsági videokamera rendszer. Nem csak a bűncselekmények megelőzésében ad hatékony segítséget, hanem az elkövetők elfogásában és azonosításában is. Ezek a biztonsági eszközök már nem csak a települések utcáin és közterein nyújtanak védelmet. Egyre több magáningatlan, céges telephely és üzlet biztonságát is garantálják.

Mindinkább elterjedt védelmi megoldásnak számítanak a kültéri videokamera eszközök. A mechanikus védelem: – kerítés, biztonsági ajtók, zárak, valamint az elektronikus védelmi rendszerek, mint kültéri riasztó infrasorompó kiegészítő kelléke lehet. Mivel a biztonsági rendszer akkor számít a leghatékonyabbnak, ha egyszerre többféle megoldást is tartalmaz. Hiszen a jól megtervezett és kiépített védelemnek 4 fontos követelménynek kell megfelelnie. Ahhoz, hogy tökéletes és minden igényt kielégítő hatékony biztonsági rendszert alkosson a védendő területen. Ezek a tényezők a elrettentés/riasztás, észlelés, késleltetés/időnyerés és az akadályozás.

Videokamera helye a biztonsági rendszerben

A kültéri védelemben használt videokamera rendszer kiépítésének leginkább két oka lehet. Az egyik, hogy a védendő helyszínen tartózkodó személyeket, értékeket óvjuk a külső behatások ellen. Míg a másik, hogy a helyszínen tartózkodó személyek mozgását, tevékenységét tartsuk szemmel. A jól megtervezett és kiépített megfigyelőrendszer több részből áll. Ebből maga a videokamera a négy követelményi tényezőből kettő teljesítésénél ad segítséget. Ezek az elrettentés, valamint az észlelés.

A videokamera az akadályozás szerepét is betöltheti a kiépítés helyszínén. Mivel jelenlétével már érzékelhető a biztonsági óvintézkedés, ami olykor elegendő ahhoz, hogy a kevésbé elszánt bűnelkövetők mérlegeljenek. Miszerint valóban megéri-e a kockázat és a vélt nyereség a lebukás és a büntetés veszélyét. Már sokszor ezzel is elkerülhető, hogy bármilyen betöréses bűncselekmény áldozatává váljunk.

A videokamera másik fontos szerepe az érzékelés, észlelés. Számos esetben a videokamera eszköznek köszönhetjük, hogy beazonosításra kerül az elkövető és a tette. Bár sokszor hallani azt, hogy hiába kerülnek kiépítésre a megfigyelő rendszerek mégsem lehet felhasználni a bíróságon bizonyítékként, azonban egyre gyakrabban kérik a hatóságok is a térfigyelő kamera felvételeit kimentésre.

Videokamera éjjellátó funkcióval

Jelenleg a piaci forgalomban megtalálható megfigyelő rendszer esetén szinte már mindegyik eszköz rendelkezik valamilyen formában éjjellátó funkcióval. A legtöbbször ezt a kameraházba épített infra LED megvilágítás biztosítja. Az infra megvilágítással rendelkező éjjellátó videokamera diszkrétebb és költséghatékonyabb az éjszakai megfigyelés során. Mivel az infra led megvilágításnál nem oly nyilvánvaló a megfigyelés. Valamint a ledek áramfelvétele is lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos izzóké, vagy mozgásérzékelős lámpáké.

Kapcsolódó videók

[ad_searchyt search=’CCTV 4k sample’]