Az aktuális gazdasági és társadalmi viszonyok mellett a vagyonvédelemben egyre előkelőbb helyet töltenek be az elektronikus biztonsági rendszerek. Az ingatlanok védelmére már nem csak mechanikus biztonsági megoldások kerülnek kiépítésre. Riasztórendszer és mind több esetben video megfigyelő rendszer is található már ingatlanon belül és kívül is egyaránt.

A video megfigyelő rendszer fejlődése

A vagyonvédelemben használatos video megfigyelő rendszer története már több mint félévszázados múltra tekint vissza. Az első biztonsági rendszerként alkalmazott megfigyelőt katonai célokra a rendvédelemben alkalmazták. Majd pár év múlva a világ háború befejeztével az Egyesült Államokban került először ipari kereskedelmi forgalomba. Ezek analóg csőkamerák voltak, melyeket távolról monitoron keresztül figyeltek. Leginkább a rendőrségek alkalmazták ezt a biztonsági rendszert megfigyelésre és a bűncselekmények számának csökkentésére.

Az 1970-es évektől kezdve viszont mind több vállalkozás, cég és üzlet is alkalmazni kezdte a video megfigyelő rendszer által biztosított vagyonvédelmet. Hiszen a kamerák jelenlétével elrettentésként csökkenteni tudták a betöréses lopások számát. Így aránylag gyorsan megtérült a rendszerbe fektetett anyagi ráfordítás. Később a VHS kazetták megjelenésével lehetőség adódott, hogy ne csak folyamatos megfigyelés mellett tájékozódjanak a helyszínen zajló eseményekről. Hanem a felvételeket el is lehessen tárolni és később visszanézni. Ennek is köszönhetően a bankoknál, benzinkutaknál és üzleteknél megnőtt a video megfigyelő rendszer népszerűsége.

A 90-es évek folyamán robbanásszerű fejlődésen ment át ez a védelmi rendszer. A gyártók megkezdét a video megfigyelő rendszer digitalizálását. Az analóg kamerák után megjelentek a digitális IP eszközök. Valamint a VHS kazettás rögzítőt felváltották a digitális rögzítők és számítógépbe integrálható videokártyák. De mindezzel a video megfigyelő rendszer fejlődése nem állt meg! Az analóg és IP kameráknak újabb versenytársai érkeztek, mellyel jelentős mértékben csökkenteni lehetett a kiépítési árakat.

HD és full HD video megfigyelő rendszer és a jövő

Napjainkban egyre népszerűbbek a kedvező áron beszerezhető HD és full HD megfigyelők. Ezekkel a kamerákkal könnyen kiválthatóak a régi rossz minőségű analóg rendszerek anélkül, hogy a kábeleket újra kellene húzni. A magas pixelszámnak köszönhetően ezzel a digitális kamerával már tűéles, részletgazdag képet kaphat a tulajdonos. Nem csak a térfigyelés vált elérhetővé, hanem az arcfelismerésnek köszönhetően a személyazonosítás is. S mindezt nem csak nappali megvilágításnál, hanem éjjel, vagy sötétben is elérhetjük.

Az új technológiának és az internet elterjedésének köszönhetően ma akár távolról (okostelefon, számítógép, tablet) is elérhetőek a kamera rendszerek. Ezzel és a kedvező árral nem csak a cégeknél vált népszerűvé ez a rendszer, hanem a magánszemélyek körében is.

A fejlődés itt még nem állhat meg, ki tudja milyen technológiai újításokkal lepnek meg minket a gyártók a jövőben.