Napjainkban egyre inkább létfontossága van annak, hogy saját magunk is gondoskodjunk értékeink védelméről és személyi biztonságunkról. A vezeték nélküli riasztó megjelenésével szinte már nem lehet olyan tényező, ami miatt kibúvót kellene keresni bárkinek is az alól, hogy a saját ingatlanjában miért ne építsen ki elektronikus védelmi rendszert. Pár tíz évvel ezelőtt talán még csak néhány emberben merült fel kérdésként, hogy szükséges lehet-e a saját ingatlanban védelmi rendszer kialakítására, és ha igen, milyen megoldásban. Jellemzően ebben az időszakban még a vezetékes riasztórendszerek kerültek kiépítésre, mivel a vezeték nélküli riasztó abban az időszakban, mint ár miatt, mint pedig technikai szempontok miatt nem igazán volt elérhető és megfizethető kategóriában. Mára viszont már ezen a téren is jelentős változásokon ment át a vagyonvédelem.

Vezeték nélküli riasztó kifejlesztésének alapja

A vezeték nélküli riasztó kifejlesztésének az alapja, a végfelhasználók igénye alapján jött létre. Mivel egyre több ingatlanba szerettek volna védelmi rendszert kialakítani, viszont a helyi adottságok, vagy körülmények nem tették lehetővé a rendszer vezetékezését, így megjelent a rádiós eszközökre az igény. A gyártók, ehhez az igényhez igazodva dolgozták ki azokat a mozgásérzékelőket, melyek már úgymond rádiósan, azaz vezeték nélkül képessé váltak a riasztó központtal való kommunikálásra. Idővel viszont arra is ráébredtek a gyártók, hogy ha a teljes rendszert vezeték nélkülivé teszik, akkor még több ügyfél igényét elégíthetik ki, miáltal biztosíthatják önmaguknak a folyamatos és biztos bevételi forrást. Ezzel pár éven belül elindult a vezeték nélküli riasztó robbanásszerű fejlődése. A kereskedelmi piaci versenynek köszönhetően viszont már napjainkra egyre inkább csökkenő tendenciát mutat ezen eszközök beszerzési ára.

Vezeték nélküli riasztó alkalmazási területei

A csökkenő beszerzési árnak és a gyors kivitelés miatti alacsony munkadíjnak köszönhetően a vezeték nélküli riasztó kiépítése ma már szinte alig drágább, mint a hagyományos vezetékes lakásriasztóé. Ezért mind magánszemélyek, mind cégek részére egyre inkább közkedvelté és igénnyé vált az esztétikus és gyors kivitelezési módot nyújtó vagyonvédelmi rendszer kiépítése. Ma már nagyon sok ingatlanba akkor kerül be a lakásriasztó mikor túl vannak egy építkezésen vagy épp felújításon. Ilyenkor lényeges szempont már az is, hogy minél kevesebb fúrással és kábelezéssel legyen megoldva a rendszer felszerelése. Erre ma már tökéletes megoldást tudnak nyújtani a szolgáltatók a vezeték nélküli riasztó kiépítésével.

A legismertebb megbízható működésű és biztosítók által minősített vezeték nélküli riasztó esetén több termékcsaládról is beszélhetünk már, Hiszen mind a kanadai gyártmányú Paradox vagyonvédelmi rendszereknél, mind pedig a szintén kanadai gyártmányú DSC riasztórendszerek esetén találhatunk komplett központtal, kezelővel, kültéri szirénával ellátott vezeték nélküli riasztó szetteket. De az európai (cseh) gyártmányú kifejezetten rádiós technológiára fejlesztett JABLOTRON lakásriasztó rendszerek is megtalálhatóak a magyarországi biztonságtechnikai piacon.