Kamerás megfigyelő rendszer, avagy szemünk a külvilágra

Ma már szinte mindenhol kamerás megfigyelő rendszer vesz minket körül bármerre is járjunk.
Saját védelmünk és biztonságunk érdekében talán már fontossá is válhat, hogy figyelemmel kísérhessük mi is zajlik körülöttünk, ideértve a saját ingatlanunk megfigyelését is vagy épp egy közterület figyelő rendszert. Legyen szó beltéri vagy kültéri kamerás megfigyelő rendszer kialakításáról, bárhol alkalmazható, vagy kiépíthető.

A körülöttünk rohanó világot is teljesen behálózta a kamerás megfigyelő rendszer, hiszen már autópályákon, forgalmi csomópontokban, irodaházakban, bevásárlóközpontokban, üzletekben, üzemi területeken és minden olyan helyen megtalálható, ahol fontos, hogy a terület megfigyelés alá legyen vonva. Gyárakban, üzemekben, üzletekben, az áruk nyomon követését is elő tudja segíteni, egy kamerás megfigyelő rendszer kiépítése.

Kamerás megfigyelő rendszer kiépítése előtt is figyelembe kell venni, hogy mire is szeretnénk igazából használni, és legfőképpen hol!

Minőségét tekintve a gyengébb analógtól, egészen a HD, Full-HD minőségig minden megtalálható már a kamerák között. Olyan helyszíneken, ahol fontossá válik egy arc, egy rendszám felismerése, esetleg egy áru nyomon követése, ott már ajánlott egy minimum HD(720p) kamerás megfigyelő rendszer kiépítése.

Beltéri kamerás megfigyelő rendszer kiépítése olyan helyszíneken ajánlott, ahol belső tereket kell megfigyelni a belső adottságoknak megfelelően. A beltéri esetén leginkább vezetékezéssel kerülhet kiépítésre egy megfelelő rendszer. Ha nincs a helyszín előre kivezetékezve, akkor kábelcsatornákat használva esetleg álmennyezet felett elvezetve lehet a vezetékezést megoldani.
A beltéri kamerás megfigyelő rendszer élő, színes képeket mutat a megfigyelt területről és éjszakai móddal is ellátott. Éjjellátó módban a beltéri kamera viszont fekete-fehér, és szürke színekben adja vissza a rögzített képet.

Kültéri kamerás megfigyelő rendszer kiépítése külső helyszíneken ajánlott, vagy olyan helyeken, ahol beltér esetén a környezeti adottságok nem megfelelőek egy beltéri kamerás megfigyelő rendszer kiépítésére. Ilyenek lehetnek például gyárak, csarnokok, ahol olyanok a helyszíni körülmények, hogy inkább kültéri kamerák elhelyezése javasolt. Ilyen adottságok lehetnek a poros, nedves, hideg, nyirkos körülmények.

Fontos megemlíteni kialakításnál, hogy van „láthatatlan” kamerás megfigyelő rendszer kiépítésére is lehetőség, ezt köznyelven rejtett kamerának nevezzük. Lehetőségeit nézve rejtetté tehető, egy riasztórendszer füstérzékelőnek, vagy mozgásérzékelőnek álcázott burkolatában. Ezenkívül van tű, és csavarfejes kivitel, esetleg faliórába rejtett. Viszont elhagyhatatlan tény, hogy ugyanúgy szüksége van áramellátásra és a kiépítését tekintve, ezt is kell vezetékezni. A vezetékezés a központ, és a kamera között történik. Nincs mód a vezetékezés elhagyására.

A mai technika segítségét felhasználva, már van lehetőség a kamerás megfigyelő rendszer távoli megfigyelésére is. A kamerák által rögzítetteket visszanézni, élő képüket megtekinteni, akár egyszerre több kameráét is. Ez egy távoli számítógép, és mindennap használt okostelefonunk használatával történhet. A lényeg, hogy a megfigyelt helyszínen legyen egy erre megfelelő internet szolgáltatás.